Fler i jobb på Gotland?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå vill alla dessa gotlänningar ha ett jobb, så de känner att de gör något vettigt, har arbetskamrater och fyller en funktion i samhällslivet. Att de är något. Och naturligtvis att de tjänar ihop egna pengar, som de kan försörja sig på.
Varför blir det inte fler jobb på Gotland? Öns näringsliv har ju trots en stor nedläggning en stark tillväxt. Det går bra inom byggsektorn och där finns inga arbetslösa. Men andra sektorer skulle kunna expandera mycket mer och framför allt anställa fler. Egentligen handlar det inte så mycket om bidrag och ersättningsnivåer. Det handlar mer om att med kunskap marknadsföra varor och tjänster så efterfrågan och tillväxt uppstår, som kräver fler i arbete.
Väldigt mycket av detta är på gång på Gotland. Vi kommer att få cirka 600 nya statliga jobb de närmaste åren. Där krävs vissa välutbildade kompetenser, men också jobb som inte kräver så lång utbildning eller där utbildning kan fås i jobbet. Regeringen och Gotlands kommun satsar mer och mer på utbildningsmöjligheterna, så att alla som behöver fördjupa sin kompetens kan göra det, oavsett ålder och bakgrund. Det livslånga lärandet är en självklarhet i dagen arbetsliv.
Ändå kommer vi sannolikt att ha en grupp på cirka 2 000 gotlänningar som inte har jobb. De lever på a-kassa eller socialbidrag. Eller någon annan bidragsform. Vore det då inte smartare om regeringen satsade på att ännu många fler skulle kunna få beredskapsjobb istället för att gå sysslolösa hemma och tvingas vara offentligförsörjda i passivitet. Det finns ju så många uppgifter som behöver göras som inte görs idag, som arbetslösa skulle kunna göra. Beredskapsjobb betalas också av skattepengar, men då görs ett jobb som behövs och den som utför det kommer in i arbetslivet, får arbetskamrater, betydelse och mår bättre.
Regeringens plusjobb i nästa års budget liknar gamla tiders beredskapsjobb. Men det finns plats för många fler beredskapsjobb. Utan att detta konkurrerar ut de ordinarie jobben. Marknaden har ju visat att den inte klarar att ge jobb åt alla.
De borgerliga försöker korrigera marknaden genom att skapa jobb till mycket låga löner. Men skapar låga löner någon efterfrågan? Då är det bättre att stimulera fram fler riktiga jobb inom alla de 6 000 småföretag som finns på ön. Ge dem hjälp att växa sig starka nog att anställa en till. Det räcker med att hälften av öns småföretag anställer en till, så är arbetslösheten borta på Gotland.