Fler konflikter är att vänta

Politik2007-01-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige har länge präglats av arbetsfred och ett förhandlingsklimat på arbetsmarknaden mellan arbetsgivare och anställdas fackföreningar. Detta har bidragit till tillväxten och Sveriges goda ekonomi. Denna lugna förhandlingsmodell har byggt på att det finns sociala broar, som gör det lättare vid omställningar av Sveriges näringsliv och när arbetsplatser försvinner.
A-kassa, arbetsmarknadspolitik och vuxenutbildning har bidragit till att Sverige och svenskarna klarat globaliseringen bättre än många andra länder. Allt detta håller nu den borgerliga regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att slå sönder. De håller successivt på att spränga de sociala broarna. Nu ger de sig även på arbetsrätten och lagen anställningsskydd.
Den borgerliga regeringen Reinfeldts aggressiva attacker på de sociala broarna och facket kommer att leda till ökade strider på arbetsmarknaden. De borgerligas förhoppning om att den fördyrade a-kassan med 300 kronor i månaden skulle leda till att allt fler lämnar facket kommer inte att uppfyllas. Tvärtom ser flera fackförbund en ökning av medlemstalet. Den räkning som kommer om 300 kronor mer i månaden för a-kassan kommer ju inte från facket. Den kommer från statsminister Fredrik Reinfeldt.
Det är många fackförbund, som nu jobbar hårt för att få alla sina arbetsgivare att skriva på kollektivavtalet, så att de anställda får anständiga löner och arbetsvillkor. Det mest uppmärksammade nu är hotell- och restaurang i Göteborg. De har all anledning att agera kraftfullt för sina medlemmar och anställda inom branschen. Där finns de lägsta lönerna på hela arbetsmarknaden. Var tredje anställd har en otrygg tillfällig anställning. Samtidigt är branschens lönsamhet stor. 2006 slog hotell- och restaurangbranschen rekord med en högsta omsättning någonsin på 63 miljarder kronor.
Nio av tio som jobbar inom restaurang och hotell är unga, kvinnor och/eller invandrare. De är stolta och servicekunniga, men har en lägsta lön på 15 000 kronor i månaden. Var tredje krog, restaurang och hotell saknar kollektivavtal med schyssta löner och villkor. Detta drabbar de anställda och det innebär en osund konkurrens med de seriösa företagarna som har kollektivavtal för sina anställda.
Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt vill nu införa detta läge i allt fler branscher. Osäkra och tillfälliga anställningar, låga löner och osäkra villkor och uppenbarligen också lättare lagmässigt att sparka anställda.
Helt självklart kommer det att bli allt fler konflikter på arbetsmarknaden med en sådan uppenbar klassisk högerpolitik. De anställda och deras företrädare i facken kommer inte att vara passiva. De kommer att använda alla de metoder, som finns för att se till att kollektivavtal finns och följs. I spåren av detta kommer det uppstå allt fler blockader, strejker och andra strider för att skydda de anställda från de angrepp som den borgerliga regeringen Reinfeldts hårda högerpolitik ger upphov till.