Fler lägenheter utanför Visby!

På lördag är det avslutningskonsert för Gotlandsmusikens konsertserie. Missa inte den tycker, Björn Jansson.

På lördag är det avslutningskonsert för Gotlandsmusikens konsertserie. Missa inte den tycker, Björn Jansson.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2012-03-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allmännyttan på Gotland, Gotlandshem, bygger för lite hyresbostäder enligt regionens lekmannarevisorer, Owe Belin (S). Han vill att det byggs hyresbostäder över hela ön och vill uppmärksamma regionfullmäktige på att bolaget bara vill bygga i Visby, i strid med ägardirektivet.

Jag delar hans uppfattning, att det borde byggas mer hyreslägenheter och gärna på landsbygden också. På regionfullmäktige i april kommer Gotlandshems årsredovisning att överlämnas till ledamöterna och vi får då chansen att kommentera.


Måste följa folkviljan
På Gotland har vi ännu en allmännytta i kommunal regi, men på Ekerö så vill den moderatledda kommunledningen sälja det allmännyttiga bostadsbolaget.

En stabil borgerlig majoritet med 63 procent av väljarnas röster i det senaste valet. Folkomröstningsresultatet visade att 66 procent av de röstande sa nej till en försäljning av det kommunala bostadsbolaget.

Ett glädjande resultat och en riktig näsbränna för den borgerliga kommunledningen och det visar att även i starka borgerliga fästen, så har allmännyttan en stark ställning.

Kommunala folkomröstningar kan användas för att lösa frågor som skapat debatt och där politiska låsningar gör att de vanliga beslutsforumen inte förmår lösa frågan. Den moderatledda kommunledningen på Ekerö var nog säker på att vinna och därmed legitimera en försäljning och kunna använda detta i debatten. En taktisk miss visar det sig.

Nu funderar det moderata kommunalrådet på om han skall låta folkomröstningsresultatet få genomslag eftersom bara 45 procent av kommunmedlemmarna gick till valurnan. Att inte respektera ett valresultat oavsett valdeltagande tror jag straffar sig. Väljare kräver respekt.


Ipad i fullmäktige
Jag köpte min egen Ipad för snart ett år sedan och den har förändrat mitt vardagsliv. En otrolig tillgänglighet till det mesta har jag fått, och den är liten och smidig och startar upp på en minut och vips så har jag kontakt med hela världens bibliotek.

Har laddat ner musik, böcker och film och det bästa av allt är att jag kan ha alla aktuella dokument tillgängligt vart jag än är. Jag skriver ut allt färre dokument numera. Min utmaning blir att hantera ett fullmäktigesammanträde utan att använda pappershandlingar.

15 av regionfullmäktiges ledamöter kommer under detta år att testa Ipad och om den kan innebära stöd till ledamöterna, effektiviseringar och minskade kostnader i form av utskick. Vi får se vad försöket ger i slutet av året när utvärdering sker.

Har börjat tröttna på Facebook. Känner inte längre för att tala om vad jag gör för alla jag är vän med. Med över 6 00 vänner så finns det inte en chans i världen att hänga med alla dessa.

Twitter är ett annat forum som kanske kan vara något om man vill följa vissa debatter, frågor och vissa personer. Jag har skaffat ett Twitterkonto, så jag får se vad det ger. Jag följer utrikesministern Carl Bildt. Snacka om globetrotter och flitig twittrare.


Gotlandsmusikens konsertserie
Dom säger att våren kommer. Jag tycker vi har haft vår redan en månad.

På lördag är det avslutningskonsert för Gotlandsmusikens konsertserie. Nils Landgren kommer till Wisby Strand. Passa på och köp biljetter och bered dig på en höjdarkonsert.