Fler lärare ger bättre skola
Igår presenterade Peter Eriksson (mp), Mona Sahlin (s) och Lars Ohly (v) de rödgrönas överenskommelse om skolan. Den innebär en satsning på lärarna, med ökad lärartäthet och ökad pedagogisk frihet att tillgodose varje elevs behov. Och de är överens om när betyg ska ges.
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De är helt överens om att det måste bli fler lärare i skolan, så de kommer att använda delar av de 12 miljarder kronorna till kommunerna till att öka lärartätheten. Idag, efter de borgerligas nedskärningar, så ligger lärartätheten på 8,2 lärare per 100 elever. De rödgröna vill komma upp till nio lärare per 100 elever, vilket innebär cirka 6 000 lärare till i den svenska skolan.
De trycker hårt på att skolan måste vara likvärdig i hela landet och för alla elever. De senaste årens reformer, som kommunaliseringen, det fria skolvalet och friskolorna ska utvärderas för att se vilka konsekvenser detta fått på den svenska skolan. Och därefter korrigeras.
Kvalitet och kunskap
Men grunden är en skola med kvalitet och kunskap. Därför ska fler behöriga lärar in i skolan och då krävs resurser. Vilket de rödgröna har för de kommer inte att sänka skatter, som de borgerliga.
En annan viktig del i överkommelsen är att även den kommunala skolan ska kunna arbeta utan timplan för varje ämne, utan kunna anpassa undervisningen till elevens behov. Men självklart finns det totala antalet undervisningstimmar kvar, som en garanti för alla elever. Målet är att ge skolorna pedagogisk frihet att kunna ge alla elever undervisning efter behov.
Mycket av den borgerliga skoldebatten har handlat om mer betyg. Nu är de rödgröna överens om att inga betyg ska ges förrän i 7:e klass.
Däremot ska skriftliga omdömen ges från första klass. Dessa ska vara samma för hela landet, tydliga och konkreta och visa på elevens utveckling i förhållande till målen. De ska ge upplysning till skolan, föräldrar och eleverna om vilka förbättringsområden som finns och syfta till att ge rätt insatser till eleven, så alla kan nå målen.
Detta är en viktig överkommelse, då skolan och utbildningen är en så viktig del i den samlade rödgröna politiken för jobb och välfärd. De har lyssnat på lärarfacken och nu levererar de ökad lärartäthet med behöriga lärare. Målet är en skola för kunskap och kvalitet.
De rödgröna hade gärna velat göra en uppgörelse om skolans villkor med de borgerliga för att ge skolpolitiken ordning och reda, men det har inte skolminister Jan Björklund (fp) varit intresserad av.
Tydlighet om betyg
Blir det en rödgrön regering så kommer Björklunds betygsliknanden graderingar för 6-åringar att tas bort och skriftliga omdömen införas från första klass och betyg från 7:an. Men framför allt en ökad lärartäthet och ökad pedagogisk frihet för den kommunala skolan att tillgodose varje elevs individuella behov.
Satsning på lärarna
De rödgrönas skolpolitik innebär en satsning på lärarna och deras centrala uppgift i skolan. Nu sätts kunskap och pedagogik i centrum och inte betyg och hårda regler.
Kunskap byggs i relationen av ömsesidig respekt mellan lärare och elever. De rödgröna vill bygga den möjligheten för lärare och elever.