Mänskliga rättigheters dag den 10 december borde vara en flaggdag. Långt viktigare än att flagga på Drottningens namnsdag den 23:e i samma månad. Denna detalj borde få samhället att fundera över sina prioriteringar. Det är de mänskliga rättigheterna som behöver uppmärksammas, ständigt.
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Så lyder Artikel 1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Men det haltar i praktiken. Även i Sverige.
Våldtäkterna i Kongo
Undrar just om man kommer att prata om mänskliga rättigheter i socialdemokraternas krisgrupp? Prata om medmänniskorna i världen. Eller är det bra som det är, i vårt lilla hörn av världen? Det "mänskliga" är ju inget man tar på som en T-shirt. Det finns redan inom varje människa, men ligger allt för ofta dolt.
Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Artikel 3 är särskilt tillämplig på flickors situation. De ständiga våldtäkterna i Kongo är ett aktuellt exempel på flickors förfärande utsatthet.
Objektifiering av flickor i vårt eget land genom annonser, kvällstidningar och herrmagasin är ett näraliggande exempel på ett ständigt övergrepp. Objektifiering begränsar en människas frihet.
Om någon annan bestämmer över en är det mycket svårare att förverkliga sina drömmar. Ester Daka, 14, som bor i Lusaka i Zambia, är klar över vad frihet är i en intervju i tidningen Barn. Och att utbildning är det allra viktigaste för en tjej att utvecklas och få jobb. Ester vill bli sjuksköterska för att kunna hjälpa andra.
Flickor vill ha utbildning
Ett återkommande svar när man pratar med barn i utvecklingsländer är att de vill bli läkare, sjuksköterska eller lärare just för att kunna hjälpa andra.
En 14-årig tjej från Kosovo hävdar med stadig blick att tjejer är mer medvetna och mjuka. Vi förstår bättre.
Det "mänskliga" tycks inte vara så dolt hos de unga.
Flickors utsatthet kan också beskrivas i siffror. Endast 43 procent av alla flickor i utvecklingsländer går vidare till gymnasiet. 70 procent av alla barn som inte går i skola är flickor. Över 100 miljoner flickor i världen är barnarbetare, många under 12 år. 130 miljoner flickor och kvinnor är omskurna.
Och så alla små flickor som blir bortgifta och därmed fråntagna sina grundläggande rättigheter och möjligheter. Att inte ha makt över sin egen kropp är det yttersta uttrycket för en samhällsstruktur där flickor och kvinnor saknar utbildning och inflytande.
Allt detta fjärran från de fastlagda mänskliga rättigheterna.
Många ljusglimtar
I den tibetanska 10-åriga grundskola i nordöstra Indien som jag för en tid sedan besökte är flickors utbildning en självklarhet. Dessutom är aga förbjuden, vilket är radikalt i Indien.
Det finns många ljusglimtar. Men de måste bli många fler för att kunna flöda fram en utveckling. All erfarenhet i världen visar att när flickor och kvinnor får utbildning och egen ekonomi gynnas familjen och i förlängningen hela samhället.
Flickors mänskliga rättigheter är lika med utveckling.