Inom socialistvärlden handlar politik ofta om att förbjuda saker och ting. Att förbjuda för en del elever att göra avdrag på läxhjälpen samtidigt som en del andra ska få betala hela kostnaden utan statliga subventioner. Det här handlar om att tidigare har det varit lagligt med läxhjälp med Rut-avdrag på grundskolenivå men olagligt på gymnasienivå. Genom att förtydliga att fler kan ta del av det här rut-avdraget förbättras tillgängligheten. De svarta jobben blir färre och en bättre beskattning av läshjälpen tillämpas. Det skapar extrajobb för studenter som behöver ett sådant.
På Gotlands Folkblad skrev Ulla Pettersson i tisdags om ”Läxhjälp åt alla!”
Enligt henne är det provocerande. Jag har en fråga till dig Ulla, om en familj använder sig av det här läxavdraget, får barnet bra betyg i de ämnena där han/hon får hjälp. Barnet vidareutbildar sig på gymnasiet där han/hon tar hjälp av det här avdraget, och fortsätter på högskola där han/hon får toppbetyg. Jag skulle vilja fråga dig Ulla vad du anser vara problemet när den här personen får ett bra jobb, och får en väldigt bra lön varje månad och betalar väldigt mycket skatt. När blev det här provocerande för dig Ulla?
Att använda sig av läx-rut är en möjlighet, inte ett hot!
Den svenska skolan har under en väldigt lång tid haft dåliga resultat. Under många år av socialdemokratiskt styre gav skolan aldrig de resultat som man skulle vilja se. För att motverka den här negativa trenden har alliansen givit ökade mångmiljardsatsningar på skolan med omfattande reformer för att bryta den här negativa trenden. Nya kursplaner, tidigare betyg med flera betygsteg och bättre karriärvägar för lärare är några viktiga reformer inom svensk skola.
En skola kan man inte förändra på en vecka. Inte heller på de sex åren som Alliansen varit vid makten. Under den här tiden har utredningar, remisser, propositionsskrivningar och implementering pågått. Den klassiska socialdemokratiska flumskolan försvinner inte bort bara för att en ny skollag tillämpas. Den gamla skollagen finns fortfarande kvar inom lärarkåren och den låga prestationen finns kvar bland de svenska eleverna. Det som nu händer är den att den svenska skolan går igenom den mest reformintensiva perioden på väldigt lång tid. Skolreformen måste fortsätta med ökade krafter med flera reformer för att skapa en ännu starkare svensk skola. I tisdags kom dystra rapporter från internationella mätningar. Svenska elever blir fortfarande allt sämre på att läsa och räkna. Med det så kallade mattelyftet kommer lärarna bli bättre på att undervisa inom matematiken. Fler lektioner med matematik och bättre katederundervisning kommer lyfta eleverna när de sedan räknar individuellt.
Till sist hörs det oftast inom skoldebatten om att reformer från Alliansen ej givit något resultat. Men glöm inte bort vem det är som drar in i budgeten eller satsar på skolan varje år. Skolan är kommunal, inte statlig! Rut-avdraget är ingen subvention. Det är en påfyllning på statskassan!
liberal debattör