Idag på FN-dagen uppmärksammas FN särskilt. Men FN:s roll för fred och utveckling behöver uppmärksammas alla årets 365 dagar. FN kritiseras och FN ifrågasätts, men inget bättre internationellt organ finns för mänsklighetens gemensamma utveckling.
FN borde vara den ständiga vinnaren av Nobels Fredspris. Men det är delarna som bygger upp helheten. Därför behöver såväl enskilda insatser som internnationella organisationer uppmärksammas.
Att EU i år får Nobelpriset har ifrågasatts, men signalen att premiera samarbete mellan länder är i grunden rätt. Dock måste "Fort Europa" (njugghet mot invandring) och svagt agerande på den internationella arenan ifrågasätta valet.
Symboliserar FN-tanken
I år har FN fått en hoppfull injektion när Jan Eliasson utsetts till ny vice generalsekreterare. Få personer representerar och symboliserar FN-tanken bättre än han. Han har framgångsrikt arbetat i FN-systemet, genomfört medlingsuppdrag och ständigt talat om och visat på FN:s betydelse. I sin nya roll kommer han att arbeta inom tre huvudområden: krishantering, utvecklingsfrågor, inklusive millenniemålen, och FN som katalysator och partner, det senare i förhållande till näringslivet, civila samhället, akademiska världen och regionala organisationer. Det är en tung och viktig del av FN:s uppdrag.
Positiv tendens
Eliasson kommer in i ett läge där det börjar lossna på viktiga utvecklingsområden. Flera av de åtta millenniemålen är redan uppfyllda och fler är på god väg. Antalet fattiga i världen har halverats och lika många flickor som pojkar börjar skolan. Två utomordentligt viktiga mål för mänsklighetens goda utveckling.
Till dessa kan läggas att målet att minska barna- och mödradödligheten med två tredjedelar visar en positiv tendens, liksom att fler fått tillgång till rent vatten och att färre bor i slumområden. Glädjande är också att utvecklingsländernas skuldbörda minskar och att deras andel av världshandeln ökar. Men jämställdheten haltar - fortfarande är drygt 80 procent av världens parlamentariker män. Hiv-situationen är fortsatt oroande.
Det har visat sig bra att sätta upp konkreta mål som fortlöpande och aktivt följs upp. I linje med detta finns Eliassons strävan om delat ansvar:
Att sätta problemet i centrum och sedan dela upp det i delar för att komma överens om "vem gör vad". Att alla förstår och tar sin del av ansvar och lösning vad gäller till exempel millenniemålen och klimatkrisen. Att nödvändiga internationella lösningar skall ses som ett nationellt intresse. Att alla inser FN:s avgörande roll och på något sätt rättar in sig i ledet.
FN:s tre mål
FN har tre uttalade områden för sin internationella verksamhet: fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Grundläggande för varje enskild människa. Grundläggande för varje lands utveckling. Grundläggande för framtida generationers väl och ve.
Ingen kan som Jan Eliasson tydliggöra vad det ytterst handlar om: Vi skall ha två bilder framför oss. Den ena är barnen och den andra är planeten. Ingen av dem har rösträtt.