Folkbildare i kamp mot kommunism

Politik2008-10-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det svenska samhället sägs vara ett av de mest vänsterpräglade i hela västvärlden. Syn för sägen ger Anders Hjemdahl och Camilla Andersson som 2006 startade föreningen Upplysning Om Kommunismen (UOK). De vill med "klassiskt folkbildningsarbete" förändra förutsättningarna för debatten om kommunism och socialism i dessa lärors teori och praktik. Under den lilla tid som har gått sedan starten har de byggt upp ett imponerande nationellt och internationellt kontaktnät bestående av inte bara breda delar av föreningssverige utan även myndigheter, ambassader och stiftelser.
- Vi hoppas påverka samtalet genom att lyfta fram historiska fakta. Det är trots allt välmenande människor som röstar på sådant som vänsterpartiet. De vill inget illa, trots att det handlar om en rörelse som i termer av människooffer "överträffar pesten och digerdöden", säger Hjemdahl, som liksom Andersson själv är sprungen ur svensk vänster.

De menar att en av anledningarna till okunskapen om kommunismens brott är att många yngre inom borgligheten är historielösa, främst på grund av skolan. Men också att vi har haft en så lång period av socialdemokratiskt styre baserat på kommunistiskt stöd. Den svenska regeringen har historiskt sett dragit sig för att kritisera Sovjet och gå i närkamp med kommunistisk ideologi över huvud taget.
- Detta präglar det svenska samhället mer än vi tror. Än i dag tror många till exempel att Röda armén togs emot som en befrielsearmé i öst under andra världskriget. Men det var väpnat motstånd överallt, något som förtigs i svenska skolböcker, berättar de.
- Den största motviljan mot att öppna de här sidorna i historien finns inom socialdemokratin. Dels finns förstås de klassiska socialdemokratiska antikommunisterna, det skall sägas. Men på andra håll inom rörelsen är inställningen ofta att man inte ska tala om det här och framför allt inte att man skall ta avstånd, säger Andersson. Hjemdahl fyller i:
- Dessutom romantiserar de gärna vänsterextremister. För dem är det inga samhällshot utan upprörda ungdomar som i grunden är godhjärtade. Tidigare gav de en hel del pengar till de här antidemokratiska grupperna. Sådana som Osynliga partiet som vandaliserade centerns lokaler tyckte de till exempel att det var okej att ge bidrag till, och då handlade det om såväl egna som statliga medel.

Regeringen har ju gett Forum för levande historia i uppdrag att göra det UOK gör, att upplysa om kommunismens brott. Andersson och Hjemdahl har dock synpunkter.
- Problemet är att de inte godtar uppdraget. De accepterar inte regeringens definition av kommunismens brott för att sådana brott inte har förekommit. De resonerar enligt samma logik som att tyska SS skulle ha begått brott i nazismens namn men att nazismen som sådan skulle ha varit oskyldig, säger Hjemdahl.
- Vad det handlar om är ju att det sitter vänsterpersoner i ledningen. Många med bakgrund inom socialdemokratin och i vänsterpartiet. Man kan inte förvänta sig att de skall upplysa om brotten hos den ideologi deras egen rörelse stött finansiellt. Jag tänker då på de vänsterextrema grupperna.
- Det ingår i deras uppdrag enligt regleringsbrevet att samarbeta med andra organisationer som har samma målsättning, men de undviker det konsekvent, säger Andersson. Deras agerande innebär faktiskt vissa diplomatiska problem för Sverige. Andra länder finner det märkligt att vi har en myndighet som har i uppdrag att upplysa om kommunismens brott men undviker samarbeten.

De båda är ense om att det bästa vore att stöpa om Forum för levande historia till en stiftelse ur vilken det gick att söka medel för seriös forskning och andra verksamheter.
Hur som helst ser de klara ljuspunkter i sitt arbete i det att Sverige strax tar över ordförandeskapet i EU: Man har chansen att ta en aktiv roll i detta under den perioden, menar de. UOK och Tjeckien kommer till exempel att arbeta med Pragdeklarationen om det europeiska samvetet och kommunismen, en lista på krav på hur man skall ta sig an den här historieskrivningen i alla EU-länder. Man kan skriva under deklarationen på nätet på pragdeklarationen.se.

UOK var aktiva under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. En internationell monter med bland andra Polska institutet i Sverige, Folkmordsmuseet i Litauen, Rumäniens kulturinstitut i Sverige, The Jamestown foundation i USA, Institutet för studier av totalitära regimer i Tjeckien och många fler:
- Vi har samlat alla länder i Europa som tycker det här är viktigt och att det påverkar oss i dag, berättar Andersson. Vi samarbetar med ambassader och ockupationsmuseer och samlar material, filmer, böcker och berättelser i vår monter. Sverige har en aktiv roll utåt, men det är inte Forum för levande historia som driver det utan vi.