Folket och filosoferna i Bryssel

Politik2011-07-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det går bra för det svenska damlandslaget i fotboll. Men de riskerar att tvingas bära en EU-flagga på sin lagtröja - i alla fall om europaparlamentets kulturutskott får bestämma, de har nämligen tillsammans med unionens kommissionär i kulturpolitiska frågor uttalat sig positivt till förslaget. Initiativtagare är den spanske kristdemokraten och före detta idrottsministern Santiago Fisas Ayxela och skall presenteras inför parlamentet nästa vecka.

Parlamentariker från den socialistiska och konservativa gruppen har uttalat sig positivt angående förslaget då man hoppas att påtvingandet av gemensamma symboler skall öka samhörigheten inom unionen och därmed också öka unionens legitimitet. Efter parlamentet skickas förslaget till kommissionen för att sedan segla vidare till medlemsländerna och ministerrådet där beslutet behöver tas med en kvalificerad majoritet - även om Sverige röstar nej kan man alltså bli nedröstad.

Överstatligt konstruerade identiteter funkade inte i Sovjet och det funkade inte i Jugoslavien. Det kommer inte heller att fungera i EU. Finns en folkvilja till europeiskt identitetsskapande då kommer den komma organiskt inte genom interpellationer och voteringar.

Det är provocerande att se hur krafter inom EU likt en skulptör tar initiativ till att på konstgjord väg försöka forma människors identitet. Det är en arrogant inställning inför unionens medborgare när man vill förändra dem och deras sätt att tänka istället för att förändra unionen så att den bättre överensstämmer med vad folket önskar.

Utvecklingen inom den europeiska unionen gör mig allt mer skeptisk till tankarna om federalism. Ideologin med de goda intentionerna om maktdelning mellan olika administrativa nivåer men som allt för ofta tenderar att flytta besluten till en överstatlig nivå.

Sverige skulle tjäna på en konstruktiv europadebatt som tar upp fler gråskalor. Diskussioner om EU tenderar att handla om huruvida man skall gå ur unionen eller svälja alla dess förslag med hull och hår. Gråskalans företrädare gömmer sig kanske för fredens skull.