Folkpartiet och integriteten

Politik2007-09-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiets föreslagne partiledare Jan Björklund vill se en tydligare koppling mellan ideologi och praktisk politik, nämnde han i ett samtal med liberala ledarskribenter på tisdagen. I det svenska pragmatiskt orienterade politiska landskapet är det lättare sagt än gjort att tala om visioner och idéer, men ambitionen är god.
För folkpartiets del borde den naturliga utgångspunkten alltid vara att utgå från individens bästa. I de fall där andra intressen talar om vad som är praktiskt och önskvärt för stat och system har partier som gör anspråk på att företräda organiserad liberalism en uppgift i att utgöra en motvikt.
Folkpartiet har i det avseendet varit fel ute i flera frågor under senare år. Talet om övergångsregler för att begränsa rörligheten för nya EU-medborgare är ett exempel. Acceptansen för integritetskränkande kontroller och övervakning är ett annat.

Fartblind
På den senare punkten tycks partiledarskiftet i folkpartiet kunna leda till en förändring. Det finns en risk att bli fartblind i och med de tekniska möjligheterna till övervakning, erkänner Jan Björklund. Partiet behöver därför tänka till om avvägningen mellan övervakning och den enskildes integritet, menar han och föreslår tillsättande av ett särskild partiråd för integritet.
Även om ett sådant råd knappast lär leda till någon omprövning av partiets inställning i buggningsfrågan eller i förslaget att ge Försvarets radioanstalt utökade avlyssningsmöjligheter tyder idén på en probleminsikt som folkpartiet väjt för - en insikt som varje parti som betecknar sig som liberalt borde ta på allvar.