Folkrätten skrämmer Bush

Politik2006-03-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Säg "folkrätt" och Bush & Rumsfeld osäkrar sina revolvrar. Inget är så förhatligt för det nuvarande gänget i Vita huset som tanken på en global rättsordning, som även USA skulle lyda under.
USA är visserligen bara en av FN:s 191 nationer, och har bara fem procent av världens befolkning. Men i högersinnade amerikaners ögon är USA världen, och gör inte FN som USA vill är världsorganisationen inte längre "relevant".
Motståndet mot FN:s nya råd för mänskliga rättigheter, som härom dagen slutade med ett snöpligt nederlag i FN:s generalförsamling (bara USA och Israel och några små öar i Stilla havet röstade emot), är senaste exemplet på USA:s obstruktion av FN och internationell rätt.

Krigsförbrytare till svars
USA har inte alltid varit emot en internationell rättsordning. Hela FN-systemet skapades på amerikansk mark.
Eleanor Roosevelt - hustru till president Franklin Roosevelt - var pådrivande bakom FN:s deklaration för mänskliga rättigheter, som är grundbulten i det internationella rättssystemet.
Nürnbergrättegångarna mot nazitopparna och rättegångar mot japanska krigsförbrytare i Asien var de första försöken att ställa krigsförbrytare till svars.
De hade svagheten att alltför mycket skipa segrarnas rättvisa, men principer från dessa rättegångar åberopas av de internationella domstolar, som FN har upprättat under senare år.
Clintons utrikesminister Madeleine Albright var en av initiativtagarna till krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien (ICTY), som i fyra år rannsakat Slobodan Milosevic, innan döden härom veckan förekom rättvisan.

Saddam ska fort hängas
Jag satt några meter från den före detta jugoslaviske presidenten under några rättegångsdagar 2002. En skottsäker ruta skilde oss, men jag kunde iaktta hans trotsiga minspel.
De internationella domarna i Haag höll honom kort, i motsats till de förskräckta irakiska domare, som låter Saddam härja fritt i rättssalen.
Men det senare är en domstol som USA skräddarsytt och som inte har något större intresse av att få fram hela sanningen. En domare förklarade härom dagen att Saddam ska hängas så fort man fått ihop till en dödsdom. Resten av anklagelserna ska tydligen slängas i papperskorgen.
Clinton stödde också en särskild domstol (ICTR) för att lagföra dem som begick folkmordet i Rwanda 1994. Den har malt på i Arusha i Tanzania i tio år. Rwanda-tribunalen har tagit hand om anstiftarna av folkmordet, medan de meniga mördarna ställts till svars inför bydomstolar i Rwanda. Viktig rättspraxis har utvecklats i Arusha under medverkan av bl a svenska domare.
Clinton hann också underteckna avtalet om en permanent krigsförbrytardomstol (ICC), som kan åtala till och med presidenter för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

USA skrev inte under
Bush visade sitt förakt för internationella avtal genom att dra tillbaka USA:s underskrift.
Inte nog med det. Bush-administrationen inledde ett formligt korståg för att hindra andra länder att skriva under. Alla möjliga hot och påtryckningar användes. När domstolen ändå upprättades 2002, övergick USA till att försöka få amerikaner undantagna från ICC:s jurisdiktion.
140 länder, däribland hela EU och alla USA:s västliga allierade, står bakom domstolen. 100 länder har hunnit ratificera fördraget om ICC.
Ytterligare länder, bland annat Ryssland, är på gång. USA befinner sig i sällskap med länder som Pakistan, Egypten, Iran, Indonesien och Israel.
Förhoppningsvis tar om några år en ny president USA ut ur den pinsamma internationella isolering som landet hamnat i under George W. Bush.