Folkvilja finns det också i Slite
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man utnämner sina bröder och systrar. Flyttar runt dem i maktapparaten. Husbondens röst finns också i ledningen i Gotlands kommun och böjda huvuden.
Och inte bara det, nu sätter sig kommunledningen i knä på de gotländska " wallenbergarna". Faktab och Pigge Werkelins imperier. Man skulle kunna tro att vi hade en borgerligt styrd kommun.
I praktiken är det socialdemokratiskt envälde och kommunledningen agerar uppenbarligen med jämna mellanrum i strid med gällande kommunallagar och folkviljan.
Agera i stället!
Fram för medborgarinflytande. Anmäl ärenden som kommuninnevånare finner felaktiga. Gnäll inte. Agera i stället. Juridiska instanser finns att pröva kommunala beslut i.
Säljer kommunledningen ut värdefull mark och kulturminnesmärkta byggnader till specifika företag, så kan man naturligtvis pröva sådana ärenden.
Innerstaden smygkontoriseras och kommunledning står med mössan i hand medan kapitalet styr. Intressant ideologisk omsvängning i socialdemokratisk politik.
Folkvilja finns det också i Slite, en folkvilja som inte tycker samma sak som kommunledningen alla gånger. Men att så är fallet syns inte, eftersom den gotländska journalistkåren ogärna rumpar sig ut utanför murarna på kvällstid för bevakning om de inte är beordrade.
I Slite pågick i början på november ett kommunalt informationsmöte som mer eller mindre överrumplade Jan Lundgren och Sonia Landin. Att salen var fylld av folk är ovant för kommunalråden.
Slites utveckling
Alla närvarande hade mängder med synpunkter på Slites utveckling oavsett om de kom från kransområdena utanför Slite centrum.
Slite intresseförening hade den här stunden inte patent på alla förslag. Den här kvällen fanns en vilja att visa ett medborgarintresse.
Några tyckte det var mörkt i Slite, att badhusparken inte var rolig. Upprörda röster hördes över förfallet av den gamla fritidsbyn. Att kommunfolk inte griper in. Biblioteksflytten var på tapeten.
Andra satt och tryckte på ett förslag som inte skrivs om i lokalpressen, nämligen ett badhus till Slite. Före ett badhus i Visby. Spillvärme finns redan som sänker brukskostnader.
Jan Lundgren skickade till allas stora förvåning vidare frågan. Kommunledningen själv föreslog att folket skulle föra frågan till Cementa. Att industrin i Slite kunde finansiera ett badhus. Till Jan Lundgrens stora överraskning kom genast mothugg.
- Vad skall vi ha politiker till, sa någon i publiken om det inte är för att lösa våra frågor. Förse landsbygden med en bättre omgivning och göra Slite till ett trevligare samhälle är att tillägga.
Jan Lundgren kom att backa flera gången under kvällens gång. Klart blev att han inte hade kännedom om folks tankar och uttalade behov. Det råder en brist i kommunledningens kunskap om folkviljan.
Lokalpolitiker tror sig veta vad väljarna vill ha, tror sig ha en närhet till befolkningen. De fysiska avstånden talar för det. Likafullt har man stängt in sig i sin maktutövning också på lokalplan. Den berömda fingerstoppskänslan saknas.
Slite ska förskönas
Informationsmöten om kommunsatsningar brukar gå på räls, men inte i Slite. Folk hade infunnit sig för att säga sitt. Jan Lundgren släppte garden för en sekund och kom med en nyhet.
Från ett beslut om att satsa på fem platser på ön, som skrevs ner till tre så småningom, fick de närvarande nu besked om att kommunledningen stannat för två satsningar på försköning och förbättring utanför staden. Slite var den ena platsen.
Så låt folkviljan råda. Engagera er mera. Demokrati är mångas vilja.