Arbetslösheten är ett gissel som drar undan grunden för ett tryggt liv. Att befinna sig i den situationen är något som inte ens går att önska ens värste fiende.
Det genomsyrar inte bara ekonomin utan förändrar också vardagen och relationer till familj och vänner. Otrygghet och ovisshet ger inte framtidstro och skapar framförallt inte välstånd.
Min pappa hade tillfällen i livet utan jobb och där det då gällde att hitta de mer tillfälliga arbetena som exempelvis innebar ett daglönejobb med lossning av båtar i hamnen. Allteftersom trygghetssystemen byggdes upp fanns det möjlighet, bland annat med hjälp av a-kassan, att få stöd på väg till nästa jobb.
Pappersbruket blev tryggheten
Det blev Papyrus, pappersbruket, som blev tryggheten i arbetslivet under många år. I Mölndal, min hemstad, startades papperstillverkningen redan 1655 och 1853 tillverkades hälften av Sveriges papper i Mölndal. År 2006 gick Papyrus i konkurs och idag finns det inga arbetstillfällen kvar. Detta beskriver väl hur olika arbetsområden förändras över tid. Vi minns också textilfabriker och varv som lades ner.
Förändringar i arbetslivet sker ständigt och då måste också samhället ha en beredskap. En beredskap för att framförallt omskola och ge utbildning.
I valet 2006 var borgerlighetens viktigaste fråga att få fler i arbete. De fick förtroendet men idag konstaterar vi en mycket högre arbetslöshet som drabbar inte bara vissa branscher hårdare utan slår mot större delen av Sverige och Gotland.
Det är ett stort misslyckande när människor utförsäkras från det som skulle vara en övergångslösning, a-kassan, och när allt större del av försörjningsstödet (socialbidrag) går till de som saknar arbete och som inte ens är på väg in i något nytt.
Vi riskerar också en generation där 25 procent aldrig ens fick möjligheten till att komma in på arbetsmarknaden!
Rätt åtgärd i varje fas
Jag vet att arbetsmarknaden ser annorlunda ut idag jämfört med tillväxtåren och att utmaningarna är annorlunda. Men det är ett gigantiskt slöseri med såväl samhällets resurser som enskilda människors tro på framtiden.
Nuvarande regering har fått det övergripande ansvaret som de sökte i valet 2006 och som förnyades 2010.
Vi har alltid befunnit oss i olika faser i konjunkturen men det är åtgärderna i dessa olika faser som är det viktiga. Komvux och de olika gymnasieprogrammen är områden där Jan Björklund & Co misslyckats. För det är i väntan på nästa jobb, eller det första jobbet, åtgärder krävs!
Regionens ansvar
Det är självklart också vårt ansvar i regionen att söka vägarna till fler arbetstillfällen. Därför är det pågående arbetet med kompetensplattformen så viktigt. Där bör vi komma vidare under våren liksom med ett avtal mellan region och arbetsförmedling.
Mycket av detta sker i Jobbkommissionen. Men också i Näringslivsrådet skapar vi förutsättningar för fler arbetstillfällen och där alla viktiga aktörer kan ge sin del av lösningen. Nu kopplar vi också på den sektor som går allt trögare – byggsektorn.
Vi ska tillsammans med företag och förvaltningar underlätta ytterligare för ett ökat byggande och renoveringar:
Flera åtgärder på det lokala planet i en lågkonjunktur för att skapa framtidstro och välstånd för såväl Gotland i stort som för den enskilde gotlänningen.