För första gången störst i Finland

Politik2011-04-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De nya Moderaternas framgångssaga har fått en efterföljare - i Finland. På söndagskvällen stod det klart att liberalkonservativa Samlingspartiet för första gången blivit störst i den finländska riksdagen.

Men partiledaren, 39-årige Jyrki Katainen, lär inte vara helt belåten. För den stora skrällen i årets val är förstås att de populistiska Sannfinländarna under Timo Soini haft enorma framgångar och blivit tredje största parti.

För att få majoritet kommer Samlingspartiet behöva bilda koalition med sina motståndare - troligen kommer både Socialdemokraterna och Sannfinländarna in i regeringen, kanske tas också Svenska Folkpartiet med.

Sannfinländarna har till stora delar sin fryntlige partiledare Timo Soini att tacka för framgångarna.

Men vad vill de, egentligen? Det är tydligt att partiet har udden riktad mot etablissemanget.

En genomgång av Sannfinländarnas valprogram visar på en blandning av vänsterinfluerad fördelningspolitik, antiglobaliseringsretorik, lättnader för småföretagen, värdekonservatism och främlingsfientlighet.

Partiet säger nej till samkönade äktenskap. Däremot vill man stötta traditionella familjebildningar och uppmuntra till ökat barnafödande. Mer pengar ska gå till vägunderhåll. Biståndet ska sänkas. Flyktingkvoten ska minska, samtidigt som man vill införa snabbavvisning efter 24 timmar för "tydligt grundlösa ansökningar om uppehållstillstånd". Den obligatoriska svenskan i skolan ska slopas och betyg i uppförande ska ges från tredje klass.

Men den riktigt stora knäckfrågan lär bli Sannfinländarnas inställning till EU. Helst vill de ut ur unionen - men på kort sikt vill man minska EU-avgifterna med 200 miljoner euro och avstå från att bidra till eurons räddningsfonder. Det kan snabbt utvecklas till ett akut problem för euroländerna.

De övriga partierna tycks hoppas på att Sannfinländarna ska mogna under ansvaret. Hur mycket Soini är beredd att kompromissa lär märkas redan i regeringsförhandlingarna, som inleds i veckan.

Den stora valframgången måste förstås ses i ljuset av den senaste tidens politiska skandaler i Finland, samt landets historia av koalitionsbyggen.

I en uppmärksammad opinionsmätning nyligen uppgav nästan var tredje tillfrågad person att oppositionspartiet Socialdemokraterna ingick i regeringen. Sannfinländarna har därmed kunnat profilera sig som den enda riktiga outsidern.

Men att Sannfinländarnas framgångar i viss mån är begripliga gör inte att deras inflytande är önskvärt. Det är svårt att se hur Katainen ska kunna föra en realistisk ekonomisk politik om han låter Soini & co göra något större avtryck.

Katainen borde komma ihåg att omkring 80 procent röstade på något annat än Sannfinländarnas blandning av främlingsfientlighet, värdekonservatism och EU-skepsis.