För framtiden skall även det lilla få kosta

Politik2007-02-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sockerbetsodlarna på Gotland kan bli en del i omställningen av vår energiförsörjning. Men den styrgrupp som arbetar med frågan här på Gotland ser knappast någon möjlighet till en renodlad fabrik där etanol framställs av sockerbetor. Det är svårt att se ekonomisk lönsamhet i ett sådant renodlat etanolprojekt. Däremot ser man stora möjligheter att finnas med i en kombinerad anläggning, där det förutom etanol framställs biogas och kanske också någon annan produkt som kan bidra till minskade miljöstörande utsläpp.
Styrgruppen sammanträdde i onsdags och redogjorde sedan för de här slutsatserna. Under en längre tid har en grupp arbetat med klimatfrågorna i FN:s regi. Där vägs varje ord på guldvåg i den rapport som blir offentlig i dag, men där en hel del redan har kommit till offentlig kännedom.
Den som ägnar frågorna en djupare tanke ser att det finns ett samband mellan den gotländska styrgruppen och FN-gruppen. Visserligen är Gotland det lilla i en betydligt större enhet, men också det lilla är värdefullt för att gemensamt komma framåt mot helhetslösningar. Därför måste alla tänkbara prövningar göras och det ekonomiska underlaget får inte bli allena saliggörande. Även om det givetvis inte går att bortse från ekonomins betydelse heller i varje enskilt projekt , och särskilt inte där det är lokalekonomin som skall stå för huvuddelen.
De gotländska sockerbetsodlarna kan alltså bli en del i en större lokal enhet, som ändå blir en mycket liten del i det globala. Som grundplåt har de gotländska sockerbetsodlarna cirka 35 miljoner kronor från EU:s omställningspengar till odlarna. Det räcker inte på långa vägar till att uppföra en anläggning av betydenhet. Dessutom ger investeringen ännu inte garanterat driftsöverskott när den väl är i produktion. Hade man redan nu kunnat peka på god ekonomisk avkastning hade det inte varit några problem att få fram villigt insatskapital.
Den stora vinsten ligger däremot i en mindre miljöskadlig energiteknik men då är enskilda investerare inte lika villiga att gå in med så kallat riskkapital. Även om det finns tendenser till svängning även där, nu senast i Stena-bolagens satsning i stora vindkraftsparker. Bolaget har hittills sin huvuddel av verksamheten i ett rederi med oljefraktande båtar, men här görs alltså bedömningen att energiomställningen kommer. Frågan är bara när, och för att gardera sig skaffar bolaget sig ytterligare "ett ekonomiskt ben att stå på" och samtidigt bidra till våra kommande energilösningar.
Allt pekar på att en energiomställning är nödvändig. Men ännu är det trögt att göra satsningar som inte ger lika gott ekonomiskt utfall som dagens alternativ. Fossila alternativ är skadliga för miljön, det kommer dagens FN-rapport att visa. Men ännu är de ekonomiskt lönsamma för såväl producent som konsument. Därför finns en tveksamhet att satsa på annat, exempelvis en energianläggning i större skala på Gotland, där de ekonomiska driftsboksluten riskerar röda siffror.