Föräldraförsäkringen och stora tusenbitarspusslet

Politik2005-11-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är de flesta föräldrar ointresserade av jämställdhet och vad som är bäst för sina barn? Näppeligen. Ändå är det just bland småbarnsföräldrar i trettio-fyrtioårsåldern som både kvinnor och män anser att dagens regler i föräldraförsäkringen bör behållas. Det visar en ny opinionsundersökning av Temo som Dagens Nyheter nyligen publicerade.
Enligt samma undersökning delar en majoritet av alla svenskar, sex av tio, den inställningen. Stödet för utökad kvotering eller individualisering av föräldraförsäkringen - en het fråga i debatten i ett decennium - är alltså inte så starkt som man ibland kan tro.

Lite pappaledighet
Faktum är att Sverige har en mycket generös och ganska flexibel föräldraförsäkring. Ersättning utgår under tretton månader varav föräldrarna själva bestämmer över fördelningen av nio och de övriga fyra är öronmärkta för vardera föräldern. Det går att dryga ut antalet lediga dagar genom att ta ut en mindre andel av ersättningen per dag.
Uppenbarligen svarar den här konstruktionen ganska bra upp mot de behov som småbarnsfamiljerna har. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Papporna tar generellt sett ut en mycket liten del av föräldradagarna, trots att det har gått trettio år sedan de fick rätt till betald föräldraledighet. Förra året stod mammorna för 83 procent av alla föräldrapenningsdagar.

Stort kvinnoansvar
Så åter till den inledande frågan: Är de flesta småbarnsföräldrar ointresserade av jämställdhet och vad som är bäst för sina barn? Kvinnor tar ju ett större ansvar för passning av barnen, det obetalda hemarbetet och missgynnas i arbetslivet vilket visar sig i att de som grupp tjänar mindre än män. Och barnen, de behöver ju nära kontakt med båda sina föräldrar under de tidiga uppväxtåren.
Svaret är nog att många helt enkelt inte tror att en ökad kvotering eller individualisering av föräldraförsäkringen är den ideallösning för att komma till rätta med jämställdhetsproblemen som förespråkarna anser.

Svåra avvägningar
Med fler öronmärkta månader minskar flexibiliteten för många familjer som redan i dag lägger tusenbitarspussel för att få vardagen att gå ihop. Den praktiska konsekvensen kan bli att de måste lämna barnen tidigare på dagis än vad de annars skulle ha gjort - trots att en annan lösning för stunden vore bäst för barnen. Avvägningarna är helt enkelt inte så enkla som de är för den som har statistikkolumnernas helikopterperspektiv på samhället.
Att besluta sig för att bli förälder är ett stort steg att ta. Med det följer ett livslångt ansvar för barnen som de allra flesta föräldrar gör allt de kan för att leva upp till. Om inte de är mogna att ta ansvar för sin vardag, vilka är det då?

Dålig murbräcka
Istället för att använda föräldraförsäkringen som en murbräcka för att komma åt ojämställdhet borde kanske fokus ligga på arbetsmarknaden.
Genom att dels göra det svårare för arbetsgivare att säga upp gravida och föräldralediga, dels göra det billigare för stressade småbarnsfamiljer att köpa hemnära tjänster som frigör tid för båda föräldrarna att umgås med barnen, vore mycket vunnet.