Förändra manssamhället
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så inledde jag min krönika den 8 mars i år på den här sidan. Uttrycket hämtat från feministen och debattören Eva Moberg. Detta är en viktig utgångspunkt - att det är manssamhället som skall förändras.
Det är också Josefin Kjellberg inne på i sin krönika med rubriken Förändra mansrollen.
Just detta att pojkar tvingas in i delar av mansrollen redan från barnsben. Det kan bli destruktivt för dem själva, för kvinnorna och för samhället.
Vad män gör!
Om jag skall ta till storsläggan så kan man konstatera: Män äger 90 procent av världens tillgångar, tjänar tio gånger mer än kvinnor, samtidigt som kvinnorna utför två tredjedelar av allt arbete i världen.
Män svarar för närmare 90 procent av alla brott och för 99 procent av alla krig.
Med dessa fakta på bordet är det märkligt att jämställdhetsarbetet inte kommit längre i världen. Att det inte högprioriteras -- för männens, kvinnornas, barnens och vår framtids skull.
Samtidigt är det viktigt att inte skuldbelägga män, eftersom skuld inte för något gott med sig. De flesta män är bra, men många är omedvetna om att de kläms in i ett uråldrigt patriarkalt system. Här saknar jag den manliga handlingskraften att förändra.Visst har vi kommit en bra bit i Sverige. Medvetenheten är ganska hög, men Josefin Kjellberg ger upprörande exempel på hur det fortfarande kan se ut på en arbetsplats år 2007.
De sexistiska "skämten" är djupt förnedrande för båda könen. Tyvärr är det inte bara "skämt", det sitter djupare än så.
Ibland kan jag bli ganska matt när våra politiker har så svårt att komma fram till att föräldraledigheten borde delas lika mellan föräldrarna, inte minst för barnens skull.
Fadersgestalt att knyta an till
För det är ett faktum att en nära och positiv kontakt också med fadern gynnar spädbarnets emotionella och intellektuella utveckling.
Forskning visar dessutom att det är särskilt viktigt under de två första åren för en pojke att ha en fadersgestalt att knyta an till och uppleva med alla sinnen.
Det leder till att senare känna en naturlig manlig identitet, utan tvånget att markera mot det kvinnliga. Men nog kan kvinnor ibland ha svårt att släppa in mannen på "sitt område".
Josefin Kjellberg slår ett slag för manliga nätverk på arbetsplatser och killgrupper i skolor. Bra, men det gäller då att nätverk och grupper har klart för sig vart man vill.
Jag startade själv 1993 från Rädda Barnen "Manliga nätverket mot våld mot kvinnor och barn".
Den gången med anledning av vad som hände i det forna Jugoslavien. Nätverket lever kvar, nu som nätverk för jämställdhet, med grupper runt om i landet. Till och från har det funnits grupper också på Gotland.
I debatten gäller det att inte skapa motsättningar mellan män och kvinnor. Det kan låta så ibland i vissa feministiska grupper.
Positiv manlighet
Jag vågar påstå att flertalet feminister och kvinnor och män vet att mannen är något annat och bättre än manssamhället. Att hänsynslöshet och våld inte är tecken på manlighet - tvärtom är det djupt omanligt.
Ibland kan man höra att det måste till en ny mansroll. Nä, vi behöver många roller och identiteter, precis som kvinnor har erövrat rätten att vara kvinna på många olika sätt.
Manlighet är väl i grunden något positivt, attraherande och lustfyllt.
Och därmed får Eva Moberg också sista ordet:
"Manlighet är det som kan göra en kvinna knäsvag utan våld."