Förarbyte i förbifarten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som har makten är den som håller i pengarna. Det är kommunens ansvar att färdtjänsten fungerar. Ändå har en lång konflikt om illa fungerande färdtjänst nu lett till att det blev Gute Taxi, inte kommunen, som sade upp avtalet på färdtjänsten på Gotland. Man kan lätt få intrycket att kommunen egentligen inte bryr sig så mycket. Om brukarna undviker färdtjänsten så blir det ju åtminstone enkelt att hålla budgeten.
Så vad är det som har gått fel? För det är uppenbart att det funnits stora problem. Ingen är nöjd. Varken kommunen, resenärerna eller taxibolaget. Det råder oenighet om i hur hög grad som problemen med färdtjänsten beror på att kommunen bytte beställningscentral, från SOS Alarm till Samres.
Samres är ett företag med över 200 anställda som specialiserat sig på att vara beställningscentral för färdtjänst och sjukresor. Trafiken dirigeras från nio orter på fastlandet och företaget har enligt egen uppgift kontrakt med ett sjuttiotal kommuner, sex landsting och tre länstrafikbolag. En fjärrtjänst för färdtjänsten. Finns det bland Samres uppdragsgivare andra landsting och kommuner som har liknande erfarenheter som Gotland, med förseningar och frustration?
Från tidningen har jag tillgång till databaser med tidningsartiklar från hela landet. Så jag gjorde ett ovetenskapligt svep över landet. Och visst finns det många exempel på artiklar där man svär över Samres. Men bilden är inte alls enhetlig. På andra platser där Samres regerar konstaterar insändarskribenter att färdtjänstbeställningarna äntligen fungerar. Där Samres blivit av med ett kontrakt inträffar det att skribenterna önskar företaget åter.
Så även om Samres inte har fungerat som beställningscentral för Gotlands färdtjänst så är det tydligen så att tjänsten kan fungera. Varför har det kört ihop sig här? Görs det något för att förbättra hanteringen av färdtjänstbeställningar?
Men det verkar inte finnas någon tid för frågor och ännu mindre för några svar. Gute Taxi erbjöd en uppsägningstid av färdtjänstavtalet på tre månader, men kommunen har bestämt sig för att den skall hitta en ny lösning på en månad. Det blir ingen ny upphandling. De akuta problemen hanteras med minsta möjliga insats. Hugade företag får ta över stafettpinnen på samma villkor som de Gute Taxi arbetar under i dag. Ett råd för framtiden till färdtjänstens resenärer är att utrusta sig med varma kläder och ett väl tilltaget tålamod.