Förbättra för de unga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det skiljer i ersättning och principer över landet, men det värsta är att de unga inte får det stöd som de enligt reglerna ska ha från arbetsförmedlingarna. Riksrevisionen har utgått ifrån de bestämmelser och regler som regering och riksdag beslutat om och finner att arbetsförmedlingarna brister på avgörande punkter i sitt stöd till de unga.
Det är naturligtvis inte alls bra att vår fina svenska arbetsmarknadspolitik avslöjas ha sådana brister i det verkliga utförandet. Säkert handlar det om krångliga regler och oklarheter om vem som ska göra vad. Men arbetsmarknadspolitiken måste fungera klanderfritt allra helst mot de unga. Arbetsmarknadsverket får inte bli en koloss på lerfötter, som inte ens klarar sin viktigaste uppgift, att så snabbt som möjligt få de unga i jobb.
Är det kanske dags att göra med AMS som Göran Persson gjorde med SÖ, Skolöverstyrelsen? Helt enkelt lägga ner hela verket och bygga nytt. Det kanske inte bara är bristen på jobb och krångligt och stelbent regelverk, som gör att effektiviteten inte är den bästa längre. Kanske det finns en kultur inom AMS som krånglar till möjligheterna att så snabbt som möjligt förmedla jobb. Jag vet inte om den gotländska arbetsförmedlingen drabbas lika hårt av Riksrevisionens kritik som hela rikets arbetsförmedlingar. Enligt statistiken för maj har vi på Gotland 133 unga mellan 20 och 24 i ungdomsgarantin och 60 stycken under 20 i kommunala ungdomsprogrammet. Jag hoppas de alla får en bra grund att stå på och ett gott stöd som leder till jobb.
Det är jätteviktigt att den socialdemokratiska regeringen tar till sig av denna kritik och snabbt vidtar åtgärder. För det första för de ungas bästa. Men också för att visa att det socialdemokratiska alternativet till de borgerligas bestraffningar av de unga med försämrad anställningstrygghet och lägre a-kassa, verkligen håller.
Staten har ansvaret för arbetsmarknadspolitiken. Därför måste regeringen nu vässa arbetsförmedlingarnas insatser för de unga. Snabbt. Sedan skadar det ju inte att kommunerna och även Gotlands kommun vässar sina insatser för att se till att alla arbetslösa kommer i jobb. Goda förebilder finns, exempelvis Gotlandslärling.