Fördjupa allianssamarbetet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I det andra fallet missriktad innovationskraft. Kontinuitet är viktigt i relationen med väljarna och det tar tid att bygga starka varumärken. Att allianssamarbetet var en nödvändig förutsättning för borgerlig valseger 2006 är de flesta överens om. Men dess tilltalande kraft är inte att den är ett nytt och spännande politiskt projekt, utan att den samarbets- och kompromissvilja den vilar på inger förtroende. Allianssamarbetet har helt enkelt gjort det blå blocket långt mer regeringsduglig än det splittrade röda.
Skall borgerligheten sitta kvar vid makten efter nästa val gäller det därför att stärka och fördjupa alliansen, inte att defaitistiskt överge den. Och därför är det välkommet att de borgerliga partierna nu anstränger sig för att lappa och laga i allianssamarbetet, samtidigt som de överväger hur alliansen kan fördjupas.
Symboliskt är att man under Almedagsveckan i Visby i sommar planerar en gemensam alliansdag. Av mer konkret natur är föreslaget att det skall bli möjligt att "gå med" i alliansen, på samma sätt som man idag blir medlem i ett parti. Viktigt i sammanhanget - och detta är en aspekt allianspartierna länge ignorerat - är att borgerliga väljare är väldigt rörliga. De känner inte någon stark lojalitet till ett parti utan hoppas först och främst på en borgerlig regering. Möjligheten att engagera sig för just detta, och inte ett enskilt parti, kan nog locka en och annan.
Men mer måste till. Varför inte upprätta ett allianskansli, där representanter för de fyra partierna gemensamt utarbetar en valstrategi? Om inte annat så som ett effektivt vaccin mot borgerlig kannibalism. Partikulturen hindrar att man gör det som på sikt antagligen blir nödvändigt, nämligen att slå ihop allianspartierna så att fyra blir två (ett socialliberalt och ett liberalkonservativt, förslagsvis). Men ett närmare samarbete mellan partierna lägger grunden för en hopslagning när den tiden kommer.
Men som sagt, framförallt gäller det att partierna inte tappar hoppet om samarbetet och gynnar sig själva på allianskamraternas bekostnad, även när det ser mörkt ut på opinionshimmeln. Samarbetet är inte vad som orsakar missnöjet bland befolkningen. Snarare tvärt om.