Föregångare har alltid trögt i portgången

Politik2007-06-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Oljeberoendet för transporter och uppvärmning bidrar till klimathotet. Om detta råder knappast någon oenighet och världens ledare blir alltmer uppmärksammade och aktiva i frågan. Därför var det påpassligt av Gotlandscentern att dela ut sitt årliga miljöpris i förrgår på Världsmiljödagen till en som i det tysta arbetar för en förändring av sakernas tillstånd. Per Norrby i Silte har nämligen riktat in sig på att utvinna bränsle (RME, rapsmetylester) ur rapsen för att därmed få ner förbrukningen av petroleumbaserat fordonsbränsle. Eftersom RME är en god ersättning för diesel så minskar därmed koldioxidutsläppen.
Per Norrby är inte ensam om tekniken, men väl värd priset.
Som så många andra som är banbrytande har han dock haft en del motigheter. Och då tänker jag inte bara på de rent tekniska utan också att få förståelse för sin verksamhet. Inte minst bland myndigheterna. I vissa stycken finns nämligen subventioner och annat som snedvrider konkurrensen.
Förutom bränslet så blir det en del restprodukter och rapsmjöl har också en plats i strävan mot ett mer uthålligt samhälle. Det har nämligen en energipotential som nästan kommer upp i pelletsens klass.
Vi står i en brytningstid när det gäller vår energianvändning och det är allom bekant att de som vill se en omställning från olja har stora och tunga ekonomiska intressenter att slåss emot. Detta får dock inte medföra att vi blir passiva utan var och en efter bästa förmåga bidrar till den här omställningen. Jag begär inte att alla skall byta bil till sådana med motorer som går att köra på bränslen som inte är miljöstörande.
Men alla steg, även de små, är välkomna.