Företag och jobb för unga

Foto: Frilans

Politik2010-08-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Våga se bortom ideologin" uppmanar två gotländska företagare på Gotlänningens ledarsida den 12/7.
Men det är nog ingen bra ide, ideologi är en utmärkt grund också för den tydliga näringspolitik de efterlyser.
Den gemensamma rödgröna näringspolitiken är både tydlig och offensiv. Den prioriterar flera viktiga områden. Satsningar på infrastruktur, framförallt järnväg och på energi- och miljöomställning. Stora utbildningssatsningar, när de unga vuxna, är många så måste utbildningsplatserna bli fler. Vi vill bygga ut såväl yrkeshögskolan, som arbetsmarknadsutbildningar och högskolor. Vi vill ha ett bra företagsklimat och föreslår bland annat lägre arbetsgivaravgifter riktat mot de mindre företagen. Vänsterpartiet vill också att de mindre företagen inte skall behöva bekosta de anställdas sjuklöner.
Det är viktigt att små företag vågar anställa fler.
Ett annat förslag i den gemensamma vårbudgeten som har Gotlands intresse är en satsning på besöksnäringen, som bland annat innebär ökad marknadsföring av Sverige i utlandet.

En sak verkar Carina Funck och Eva Werkelin ha missuppfattat i de rödgröna förslagen. Att vi skulle dubbla arbetsgivaravgiften för att anställa unga under 26 år.
Det är tvärtom, vi vill helt ta bort kostnaden för arbetsgivaravgift det första året, för den som anställer en ung arbetslös, ett riktat stöd för unga som har svårt att få jobb. Men vi vill avskaffa den generella sänkning av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år som alliansen infört. Den har visat sig mer vara ett stöd till företag med många unga anställda, typ Mcdonalds, än till unga som behöver stöd att komma ut i jobb. Åtgärden har därför kritiserats hårt av bland annat Finanspolitiska rådet och Riksrevisionen, för att vara en dyr åtgärd, kostnad cirka 10 miljarder per år, som ger få nya jobb. Det är betydligt mer effektivt att som de rödgröna föreslår, istället satsa speciellt på de unga som verkligen behöver stöd eller mer utbildning för att kunna konkurrera om jobben, och att näringspolitiken handlar om företagens villkor inte om de anställdas ålder.

På en punkt håller jag helt och fullt med Carina och Eva, företagens villkor är inget särintresse, det är en del av grunden för hela samhällets utveckling. Här på Gotland tror jag den viktigaste åtgärden vore förbättringar av färjetrafiken. Ska Gotland vara en attraktiv boplats, och besöksnäringen kunna konkurrera med andra regioner måste färjepriserna vara låga också för dem som inte är gotlänningar.