KRÖNIKA
God fortsättning! Nu skriver vi snart 2014, och jag funderar som bäst på vad som hänt under året, och vad som är på gång under nästa år. Julen och det nya kommande året ger tid att reflektera lite mer än man hinner i vardagen. Jag tänker skriva om valet och om den nya jordbrukspolitiken.
2013 var året då landsbygdsfrågorna tog sig in hos flera politiska partier igen. En mycket välbehövlig comeback, som också behöver resultera i landsbygds- och företagssäkra beslut i riksdagen. Lantbruket är ett viktigt nav på landsbygden. Det måste finnas förutsättningar för att bedriva lönsamma lantbruksföretag. Varje svensk mjölkbonde genererar i snitt drygt fem arbetstillfällen. Sveriges knappt 5 000 mjölkbönder bidrar tillsammans med 30 000 arbetstillfällen på landsbygden. Därutöver ger mjölken klimatsmart näring, varierat landskap, smart mat, friska kor och är ett älskat livsmedel.
Urbaniseringen är kraftfull i Sverige, vi är också det land som importerar högst andel av de livsmedel vi konsumerar. Detta är två trender som måste brytas. Inte bara för landsbygdens skull, utan för landet som helhet, för människorna, för ekonomin och för miljöns skull. Det finns en enorm potential på landsbygden som många varken ser eller känner till. Här finns företagande och entreprenörskap, råvaror och naturtillgångar, gott om plats och frisk luft. Med innovativ kraft i kombination med förvaltning och kloka politiska beslut, kan landsbygdens tillgångar utgöra grunden i det framtida biobaserade samhället.
2014 är supervalåret, som alla nu laddar batterierna för. Det kommer att bli en spännande match utan tvekan. Landsbygdens frågor har tagit plats hos fler partier. Nu gäller det att de får vara med hela vägen, och med för landsbygden relevanta frågor.
Ett bra tillfälle ges för politikerna att visa handlingskraft genom att göra ett bra jobb med den konkurrenskraftsutredning som nu äntligen är startad. Utredningen är viktig för lantbruket, och jag hoppas verkligen att politikerna har modet att stå upp för det svenska lantbruket och ta de tydliga beslut vi så väl behöver för att våga satsa framåt. Vi saknar mål för både livsmedel- och jordbrukspolitik i Sverige.
En ny reform för jordbrukspolitik med en minskad budget är beslutad i EU. Den ska nu implementeras i Sverige. Det borde vara självklart att EU:s jordbrukspolitiska mål även ska gälla i Sverige, men så har det inte varit. Sverige har tyvärr ett extremt förhållningssätt till jordbrukspolitiken. Vi väntar nu spänt på regeringens förslag till hur gårdsstödet, pelare 1, ska implementeras i Sverige. Hur kommer utjämningen att tillämpas? Kommer vi att få kopplade stöd? Hur gör andra länder? Hur kommer vår konkurrenskraft att påverkas för olika branscher? Hur kommer Landsbygdsprogrammet att utformas? Ja, frågorna är många och hänger ihop. Ur ett gårdsperspektiv är det helheten som är viktig.
För övrigt, och för egen del önskar vi ett högt grispris 2014!