Försämra inte barnens tandvård

Politik2005-05-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De gotländska barnen har jämfört med riksgenomsnittet förhållandevis bra tandstatus, mycket kanske beroende på att man börjar med tandkontroller redan i treårsåldern.Tandvården och skolhälsovården har till uppgift att informera om bland annat kostvanor och munhygien, men det praktiska arbetet måste naturligtvis utföras i hemmet av föräldrar och vårdnadshavare. Statistik pekar på att konsumtionen av godis och läsk hela tiden ökar, vilket gör att det framöver blir ännu viktigare med en tidig tandvårdsinformation till barn och föräldrar.
Med tanke på de försämrade villkoren i tandvårdsförsäkringen och ständiga höjningar av tandvårdstaxan för oss vuxna är det extra viktigt att tidigt grundlägga en bra tandstatus hos barnen. Fin present för framtiden, den kommer garanterat att ge en mycket bra ekonomisk avkastning i form av sparade tandvårdskostnader. Visserligen utlovade Göran Persson i sitt förstamajtal att en översyn skall göras av tandvårdsförsäkringen för att utröna möjligheterna att förbättra villkoren för åldersgruppen mellan 20 och 30 år. Eftersom finansieringsfrågan är oklar, återstår dock att se hur mycket substans det finns i detta förstamajbudskap.
Mot bakgrund av ovanstående är det därför mycket oroväckande och märkligt att Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland i samband med sitt förslag om höjd tandvårdstaxa enligt uppgift också uttrycker att man kanske inte behöver titta på alla barns tänder varje år och inte från tre års ålder. Detta skulle kunna frigöra resurser till den inkomstbringande vuxentandvården och på det sättet bidra till att öka intäkterna för nämnden.
Hur cynisk får man vara i jakten på besparingar och nya intäkter? Genom en tidig tandkontroll har de gotländska barnen fått en relativt bra tandstatus, men denna kommer naturligtvis att försämras om man senarelägger och minskar på dessa kontroller. Istället kommer barnen som vuxna att få göra fler kostsamma tandläkarbesök.
Hälso- och sjukvårdsnämnden måste ta sitt moraliska ansvar när det gäller barntandvården och därför sätta stopp för antydningar om att man kan göra inskränkningar för att frigöra resurser för inkomstbringande vuxentandvård. Den sistnämnda kommer att öka med sämre barntandvård. Håll tandtrollen borta!