Försiktig optimism

Politik2005-10-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag blev överraskad över genomslaget av vår eniga aktion, att tre chefredaktörer med olika partifärg går samman och manar till namninsamling för att rädda Gotland från ett allvarligt hot. På drygt en och en halv vecka fylldes namnlistorna med drygt 17 000 namn. Det visar kraften i våra två tidningars spridning och position i det gotländska samhället.
De olika namninsamlingarna och demonstrationen i Almedalen var exempel på vilken god demokratisk kompetents gotlänningar har. Det är nämligen viktigt att rikta krav och missnöjesyttringar åt rätt håll och på rätt sätt.
Demonstrationen förra fredagen var exemplariskt genomförd. Genom detta fick den tyngd i opinionsyttringen för den sakfråga vi alla gotlänningar vill ha en ändring på, Gotlandstrafiken. Tänk om någon eldat dockor av politiker, ställt till våldsamheter eller annat. Då hade hela kraften i manifestationen och namninsamlingarna försvunnit. Nu kunde vi tre chefredaktörer och framför allt kommundelegationen åka till Stockholm och med enorm kraft lyfta fram den oro som gotlänningar känner. Och alla var imponerade av kraften i gotlänningar oro och krav på politiken att lösa problemet.
Vi träffade infrastrukturminister Ulrica Messing även efter att hon träffat den officiella Gotlandsgruppen. Hon hade ännu mer förstått att det inte handlar om en budgetfråga, utan om regional utveckling för Gotland. Exemplet från momshöjningen i början av 1990-talet och dess förödande effekt på Gotland var ett starkt argument. Ulrica Messing är ansvarig för regionalpolitiken och hon förstår mycket väl hur viktiga goda kommunikationer är. Hon är helt införstådd med att Gotland har gjort en resa genom nedläggningar, som Flextronics och militären, men tack vare Högskolan, goda entreprenörer och mycket annat klarat det hyfsat bra. Och hon är helt medveten om att de goda färjeförbindelserna haft avgörande betydelse.
Som alla vet lovade hon inget i torsdags, men många vägar prövas nu i regeringskansliet på hur hotet mot Gotlands framtid kan avvärjas. Ulrica Messing tyckte att det borde ligga i rederiets intresse att bidra aktivt till en lösning av den akuta krisen, för hon utgår ifrån att rederiet vill tävla om den fortsatta trafiken.
Än återstår många turer, men Ulrica Messing är mycket medveten om att oron som hotet mot färjetrafiken skapar, måste avvärjas så fort som möjligt. Det skadar ju investeringsvilja och framtidstro. Därför tror jag det kan finnas god grund för en försiktig optimism. Gotlands befolkning har agerat klokt, starkt och mycket demokratisk moget och kompetent. Det har regering och riksdagen klart uppfattat. De tar gotlänningarnas krav på goda färjeförbindelser på största allvar.