Förskolan och jämställdheten

Politik2006-07-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Forskning visar att förskolan snarare främjar traditionella könsroller än tvärtom. Det slår delegationen för jämställdhet fast i sitt slutbetänkande som innehåller flera förslag till hur detta ska kunna ändras.
Könsrollerna är djupt rotade. Fortfarande är de utbildnings- och yrkesval som dagens ungdomar gör mycket uppdelade mellan kvinnor och män. Papporna tar bara ut en liten del av föräldraledigheten, och även om fördelningen är något jämnare än för 50 år sedan utförs hemarbetet till största delen av kvinnan i familjen.
Många hade hoppats att förskoleverksamheten, som numera de flesta barn deltar i, skulle medverka till att sudda ut en del av skillnaderna. Men så verkar det inte vara. Trots goda intentioner, skriver delegationens ordförande Anna Ekström, är det vanligt att flickor och pojkar bemöts och behandlas olika beroende på vilka föreställningar personalen har om vad flickor och pojkar bör göra och hur de bör vara.

Utveckla personligheten
I några projekt har förskolepersonalen filmats under arbetet med barnen. När filmerna analyserats har den olika behandlingen och bedömningen av flickor och pojkar avslöjats, och diskussionerna utifrån detta har lett till en insikt om de egna, dolda värderingarna och möjligheter att ändra arbetssätt har uppkommit.
Det handlar inte om att göra flickor till pojkar och tvärtom, en vanlig farhåga Anna Ekström har mött under sitt arbete för delegationen. Men det handlar om att varje individ ska ges full möjlighet att utveckla hela sin personlighet och inte vara bunden av de snäva, traditionella könsrollerna. Då krävs en större medvetenhet bland förskolepersonalen och cheferna och kommunpolitikerna.
Utan tvekan är arbetet för jämställdhet ett av förskolans viktigaste mål. Ska utvecklingen gå mot ett jämställt samhälle krävs att barns och ungdomars värderingar påverkas tidigt. Även om värderingarna i familjen har störst betydelse för barns utveckling spelar också förskolan och skolan en viktig roll, och därför får inte gamla fördomar förstärkas utan måste motverkas.

Flera män
För att förskolan ska medverka till jämställdhet krävs också att personalen inte fortsätter vara enkönad. Män är alltför sällsynta på daghem och fritidshem.
Delegationens förslag om riktad PRAO, så att eleverna får könsrollsöverskridande arbetslivserfarenheter, och sommarkurser i barnomsorg och pedagogik för pojkar liknande teknikkurserna för flickor är goda idéer att ta vara på ute i kommunerna.

Förändrade värderingar
Också skolans arbetssätt måste påverkas utifrån samma utgångspunkter som delegationen för jämställdhet i förskolan föreslår för förskolan. De erfarenheter som gäller förskolan är till stor del relevanta också för skolan. Det jämställdhetsarbete som förhoppningsvis blir mer medvetet i förskolan när delegationens syn får genomslag måste förmedlas till och tas tillvara i grundskolan.
Det är genom att värderingarna förändras som de traditionella könsrollerna kan bli mindre fasta. Då blir kvoteringsdebatten också överflödig, och varje individ kan utvecklas helt och fullt utifrån sina egna förutsättningar.