Första maj i Rute med framtidstro

Öns SSU-ordförande David Lindvall höll ett känslosamt tal under förstamajfirandet i Rute.

Öns SSU-ordförande David Lindvall höll ett känslosamt tal under förstamajfirandet i Rute.

Foto:

Politik2011-05-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett blåsigt men soligt Rute mötte knappt hundra personer första maj vid det traditionella firandet. Stolta fanor fladdrade i vinden medan arbetarsångerna hördes lång väg.

Egentligen borde firandet i Rute inte finnas, då det knappt finns några människor där som ser på, men arbetarrörelsens tradition är stark och seg och överlever borgerliga profetior.

Förstamajfirandet har länge spåtts sotdöden, men än så länge kämpas det på. Gamla veteraner som Kea Svensson och Yngve Friberg syntes tillsammans med unga SSU-are.

En av SSU-arna, David Lindvall, höll också ett känslosamt tal där han bland annat tog upp frihetsrörelserna i Mellanöstern och dess koppling till demokrati och rättvisa. Att Socialdemokraterna dessutom tappat fokus och måste söka sig till det som verkligen är Socialdemokratisk politik. Det temat tog även de andra två talarna upp. Vår egen riksdagsledamot Christer Engelhardt, som även varnade för tigerekonomin som den borgerliga regeringen har infört, och huvudtalaren Lena Sommestad som också ville återupprätta tron på en solidarisk politik.

Allt färre svenskar tror på att just demokratin kan lösa våra problem.


Göra något åt problemen
Därför får främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna fotfäste när inte de etablerade partierna kan ge de lösningar som människor vill ha. Under de senaste 25 åren har nyliberalismen sakta malts in i våra sinnen. Idag agerar vi genom att exempelvis byta skola istället för att som tidigare göra något åt problemen på den skola som felar.

Problemet är kanske inte så stort på Gotland, även om flera landsortsskolor tappar elever till Visby, men i storstäderna märks det mycket mer där vissa kommunala skolor, som måste finnas, tappar allt mer mot de skolor som har ekonomiska muskler.

Skillnaden mellan fattig och rik har också ökat under de här 25 åren. Välfärden har blivit en marknad. Politiken är att välja på denna marknad, inte att arbeta för det vi har ska bli bättre. Socialdemokraterna ska därför bli bäst på att tala och arbeta för det gemensamma ur individens perspektiv.


Det hon säger är tänkvärt
Lena Sommestad är kanske inte lika bra talare som hon är skrivare, men det hon säger är tänkvärt. Tillsammans med Håkan Juholt kan hon driva igenom en nystart för Socialdemokratin där folk känner igen sig, istället för att som idag, medborgarna ser enbart på vad de får i plånboken.

Han ser inte att grannens sjukbidrag dras in och att han får flytta till ett billigare boende.

Kom igen Lena!