Försvinner kultur och fritid?
Om kultur- och fritidsnämnden ska läggas ner och gå upp i andra, så borde det bildas en biblioteksnämnd för öns bibliotek, tycker Ingrid Thunegard.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett bra tag har nämnden legat på slaktarbordet i första hand i syfte att spara pengar. Organisationsöversynen, beställd av kommunstyrelsen och som Bo Dahllöf, numera regiondirektör (det gäller att positionera sig), håller i. Iden översynen är regiondirektören enligt hörsägen tydlig med att Kul och Fri skall upplösas, försvinna in i andra förvaltningar. Inte som hel förvaltning utan i styckad i spridda delar.
Ska ge besparingar
Allt sedan kommunstyrelsens beslut att minska antalet förvaltningar, så har det ryckts och slitits i Kul och Fri. Översynen har inte bara att göra med att Gotland numera "kallar" sig regionkommun och i framtiden skall handlägga " det regionala utvecklingsansvaret för kulturen ".
Syftet är framförallt besparingar. Kultur och fritid har skjutit sina budgetunderskott framför sig ett bra tag, bland annat med en fritidsgård i Lärbro, som både las ner och inte las ner. Ett av många Inger Harlevi-beslut som försvunnit in i tystnaden, dock inte underskottet som släpar med.
När bläcku syns i markerna, vet man att våren är på väg. När herrar som Lars Danielsson, förvaltningschef i Kul och Fri börjar lägga nya ägg i sin arbetskorg, är det också ett tecken på att något är i görningen. Vill man vara konspiratorisk, kan man kanske få för sig att Lars Danielsson tillsattes som förvaltningschef just för att lägga ner kultur och fritidsförvaltningen.
Andra förvaltningar gnuggar i sin tur händerna över kommande tillskott att laborera med i budgeten. Grundskoleförvaltningen är en sådan tänkt förvaltning, dit fritidsgårdar och bibliotek, oavsett om det råkar vara ett högskolebibliotek, är föreslagna att skickas över.
Första öppningsfrågan från tjänstemän är alltid: hur mycket pengar för ni med er eller vad finns i er penningapåse ? Det är mycket krasst i kommunförvaltningen. Målen kommer så att säga inte först. "Satsa på barnen."
Självklart blir skolan överlycklig över att få handlägga fritidgårdsverksamhet, en kommunal verksamhet skolan inte är skyldig att upprätthålla.
En egen biblioteksnämnd?
Det gäller däremot all biblioteksverksamhet. Ett av nuvarande förslag att skjuta över biblioteksverksamheten till grundskoleförvaltningen verkar helgalet och finns all anledning att tänka över. Samhällsbyggarnämnden är inte bättre. Möjligtvis kunde det vara på sin plats att höja allmänbildningen i både samhällsbyggarnämnd som i serviceförvaltning. En egen biblioteksnämnd kan man tycka vore det klokaste. Fritid med alla sina lokaler kan gå till serviceförvaltningen, det verkar rimligt. Av stort intresse kan det däremot vara att få kännedom om vem inom " regionstyrelsen/förvaltningen" som i framtiden skall handlägga och förvalta kulturen. Det finns alltför många avdankade förvaltningschefer som längtar efter att positionera sig som regionråd/chef etc. Det handlar om status och löneökning. Fråga nuvarande regiondirektör. Han njuter av sin nya status och höga lön.
Att bli egen region
Det är absolut ingen skillnad på den ständiga positioneringen inom ANC i Sydafrika och kampen om en plats i solen och mer grädde på moset, eller Gotlands kommuns strävan efter att bli egen region. Behovet att skylta, oavsett kompetens, finns alltid och överallt. Människan som sådan förändras knappast.