LIBERAL KOMMENTAR
'De snöklädda vidderna. Den ensligt belägna jaktstugan. Och två nationalikoner som tillsammans bekämpar en mörkblå horisont. Volvos uppmärksammande reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic är en nordisk saga, som på mindre än ett dygn fick 1,2 miljoner klick på videosajten Youtube.
När fotbollslandslagets enda världsstjärna återvänder till sin fjällhöga nord är sjöarna frusna, skogarna djupa och avstånden stora. Att varje svenskt hushåll ska ges chansen att kunna äga en bil har länge varit en självklarhet.
Dit kollektivtrafiken inte når, rullar bilen. Till bilismens kritikers förtvivlan.
Bara några timmar efter premiären av Ibras reklamfilm, ifrågasatte fyra svenska forskare nyttan med bilen. Med utgångspunkt i urbaniseringen menar forskarna, som bland annat är aktiva på KTH och Handelshögskolan i Jönköping, att bilen är på väg att bli irrelevant (DN 26/1).
Slutsatsen är att bilen har blivit en onödig kostnad. Såväl ekonomiskt som tidsmässigt är det svårt att få ihop bilägande med stadsboende. Försäkringspremierna är höga och konkurrensen om parkeringsplatserna stor. Om bilen inte behövs i vardagen, blir frihetssymbolen bara en belastning.
86 procent av Sveriges kommuner tappar unga mellan 18 och 25 år. Och urbaniseringen är inte bara ett storstadsfenomen. Även i regionala högskolestäder har effekten av flyttströmmarna blivit en renässans för innerstad och närförort.
Att välja boendeform är att väga yta mot avstånd. Fler mindre lägenheter och mer kollektivtrafik är en förutsättning om befolkningen ska vara så geografiskt rörlig som arbetslinjen kräver. Med utgångspunkt i arbetsmarknadens mobilitet är det bättre att förtäta bostadskvarter än att bygga fler parkeringshus. Också utanför de allra största städerna är miljövinsterna med förtätning stora.
Å andra sidan ger landsbygden unika värden – tystnad, naturupplevelser och friluftsliv – som inte är möjliga att få i en brusande stadsmiljö. Det finns alltså inget som tyder på att den svenska mentaliteten är på väg att lämna de vintriga skogsvägarna. Nästan två av tio svenskar bor kvar i byar som inte kan betraktas som tätort, ännu fler bosätter sig i växande småorter nära en stad.
Om möjligheten att bo utanför nattbussens absoluta räckviddsområde ska vara ett realistiskt alternativ är bilen fortfarande oumbärlig. Tvärtemot vad forskarna menar är det inte bilismen som har blivit irrelevant, utan det privata bilägandet för en växande grupp urbana barnfamiljer.
Tittarna får aldrig något svar på om Zlatan fäller hjorten i Volvos reklamfilm. Frågan hur landsbygden ska klara sig utan bilen förblir lika obesvarad.