Förtroende är mer än salta räkningar

Politik2013-08-24 05:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Samtidigt som 382 000 personer är arbetslösa i Sverige klagar företag och arbetsgivare på att de inte kan hitta personal och att rekryteringar misslyckas. Det är ett tydligt tecken på att Arbetsförmedlingen inte lyckats särskilt väl med sitt uppdrag.

Men när Arbetsförmedlingens styrelse nu säger att man inte har förtroende för myndighetens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, ska den utlösande orsaken ha varit en mobilräkning på 311 000 kronor. Något är knas i ett land där högt uppsatta, välbetalda myndighetschefer kommer undan med att göra ett dåligt jobb, men kan tvingas bort på grund av en räkning.

Styrelsens misstroendeförklaring leder sannolikt (men inte automatiskt) till att regeringen ger Bermudez-Svankvist sparken.

Och nog finns det skäl att låta någon annan ta över som generaldirektör på Arbetsförmedlingen: Det är den katastrofalt dåliga matchningen mellan arbetslösa och rekryteringsvilliga arbetsgivare. Det är statistiken som visar att myndigheten förmedlar 10,3 jobb per arbetsförmedlare och år (knappt ett i månaden, alltså). Det är kritiken från Riksrevisionen att Arbetsförmedlingen gör ett dåligt jobb med arbetslösa ungdomar. Det är det faktum att Arbetsförmedlingen inte lyckas göra av med sina pengar utan lämnar tillbaka miljardbelopp till statskassan, trots att bekämpandet av arbetslösheten är den fråga regeringen säger sig prioritera högst. Det är enkäten från fackförbundet ST, som visar att nästan hälften av Arbetsförmedlingens chefer saknar förtroende för Bermudez-Svankvist.

Men när Arbetsförmedlingens styrelseordförande Christina Johansson meddelade att styrelsen inte längre har förtroende för generaldirektören var det alltså en saftig mobilräkning som låg bakom. Johansson sade till Ekot att förtroendet redan tidigare var lågt, och att uppgiften om mobilräkningen "gjorde att det naggades ytterligare i kanten".

Förvisso sade styrelseledamoten Joachim Berner senare att misstroendeförklaringen inte beror på mobilräkningen, och Christina Johansson modifierade sitt tidigare uttalande till att generaldirektören "inte har levererat det som utlovats". Hon utvecklade: "En av de stora frågorna som stod på agendan för mötet var hur vi jobbar med förtroendefrågan. Där ligger vi i botten på alla undersökningar som finns. Då borde det ligga högst på listan att jobba med förtroendefrågan".

Det låter fortfarande misstänkt mycket som att styrelsen kan tolerera ett dåligt jobb från generaldirektören, men när kvällspressen börjar skriva om skyhöga mobilräkningar så ryker hon, för sådant skadar förtroendet.

Det tyder på att styrelsen missuppfattat vad förtroende är. Förtroende är något man bygger upp genom att göra ett bra jobb. Inte genom att åka på symboliska men menlösa "jobbsökarturnéer", som Arbetsförmedlingen ägnat sig åt den senaste tiden. Om Arbetsförmedlingen vill ha högt förtroende så gäller det att göra ett bra jobb. Det är betydligt viktigare än nivån på generaldirektörens mobilräkningar.