Fortsätt att folkbilda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Själv gick jag min första studiecirkel när jag var 13 år. Tillsammans med mina kamrater i Vi Unga lärde jag mig mötesteknik. Idag har jag svårt att förstå hur man lyckades locka oss unga till detta ämne, men där grundlades en kunskap som jag genom åren haft stor nytta av.
I all sin enkelhet är min första studiecirkel ett exempel på själva kärnan i folkbildningen. För mig betyder nämligen folkbildningen att det skapas mötesplatser där människor ges redskap för att påverka sig själva och samhällsutvecklingen. Genom åren har jag gått i flera studiecirklar, inte minst om miljö. Där har jag lärt mig om allt från vikten av att använda lågenergilampor till minsta detalj om förnyelsebar energi. Det är kunskap som jag än idag har stor nytta av när jag nu möter världens ledare för att diskutera framtidens miljö- och energiutmaningar. I förlängningen är det just det som gör att vårt samhälle drivs framåt. För där männi-skor möts - oavsett om det är i en studiecirkel eller på ett EU-toppmöte - fördjupas tankar och nya idéer växer fram.
Väga för och emot
Många upplever idag att samhället blir allt mer komplext och svårt att överblicka. Många känner maktlöshet. Samtidigt som vi skall få livspusslet - med jobb, dagislämningar och vård av nära och kära - att gå ihop förväntas att vi sätter oss in i en lång rad samhällsfrågor.
Vad betyder globaliseringen för Sveriges konkurrenskraft?
Hur tar vi på bästa sätt tillvara den lokala entreprenörskraften?
Hur kan vi möta det klimathot som världen står inför?
Framtidsfrågorna är ofta enkla att ställa, men svaren är inte alltid självklara. Det krävs att man tar del av fakta och väger fördelar mot nackdelar. Och att man i diskussion med andra får och vågar pröva sina argument. Här har folkbildningen en mycket viktig roll att spela för att skapa fler mötesplatser, både för tankeutbyte och tankebyte. För oavsett om man bor i Trelleborg, Tranås eller Tornedalen så har vi alla ett behov och en rättighet att både ta del och vara en del av samhällsutvecklingen. Bara då kan vi få ett samhälle där alla kan göra sin röst hörd och en chans att bidra.
Konkret handlar det om att man får nya insikter om hur beslut fattas, som i sin tur leder till att man kan påverka sin vardag. Att man får nya verktyg att odla sitt entreprenörskap, vilket stärker den lokala tillväxten. Eller man får nya vänner som gör att man helt plötsligt är en del av ett annat eller nytt sammanhang. Det är det som är folkbildningens historia. Men också dess framtid.