LIBERAL KOMMENTAR
Efter Sten Heckshers (M) utredning om länsrätternas framtid konstruerade han vad som kom att bli Förvaltningsrätten 15 februari 2010. Då inleddes förfallet. Resultatet av hans utredning blev ett antal beslutsfabriker i kolossalformat som i dag enligt Riksrevisionsverkets rapport på intet sätt klarar sin uppgift. Överklagade beslut om sjukpenning och andra rättsfrågor med social anknytning får vänta orimligt länge på avgörande och besked. Efter att Länsrätten på Gotland fungerat oklanderligt sedan 1979 med sin närhet och korta handläggningstider, kom nedläggningen att innebära att alla ärenden skulle hanteras av mer än 500 befattningshavare i gamla Philipshuset i Stockholm. Begäran om muntlig förhandling i Stockholm för en gotlänning kom kostnadsmässigt att bli så hög att knappast någon handikappad med låg eller ingen inkomst har råd att pröva. Man avstår och tiger still. Standarddomen numera är att återstår minst en fjärdedels arbetsförmåga så står man till arbetsmarknadens förfogande. Men vem har i dag arbete för en rullstolsburen 60-plus ? Dom tas enligt schablon och nämndemännen fungerar som målvakter.
Antalet ärenden som de tre gotländska uppresta nämndemännen ska ta ställning till ligger i storleksordningen 30-40 domar som ska diskas av under 4,5 timmars effektiv tjänstgöring. Något större utrymme för överläggningar finns knappast varför inläsning i förväg är en absolut nödvändighet. Som nämndeman är det både en och två gånger jag har åkt hem med flyget från Bromma och inte varit nöjd med mitt arbete.
Regeringens krav är att 75 procent av ärendena ska vara klara inom sex månader. Under fjolåret blev det reella resultatet 6–16 månaders handläggningstid! Räknat över landets få centraliserade förvaltningsdomstolar var snittet 11 månader, vilket måste anses vara helt förkastligt. Hur den drabbade i andra änden av ärendet – de som överklagar – mår är det ingen som frågar om. Enligt Riksrevisionsverkets rapport är liggetiden 70 procent för sjukpenningsfrågor som kan vara nog så smärtsam för den som inte kan återgå till sitt arbete och kanske redan är utförsäkrad. Att leva på sin omgivning är förnedrande.
Ja – men vad då att göra? Givetvis måste Förvaltningsdomstolen som visat sig inte fungera förändras för att bli en kundvänlig del av hela samhällslivet. För Gotlands del står det helt klart att Förvaltningsrätten ska detachera en enhet med tillräckligt antal handläggare och en domare till Visby. Samordning administrativt torde kunna ske med tingsrätten. Med dagens teknik är det inga problem att om mängden lokala ärenden är för litet, att ”dom på handlingar-mål” kan fylla ut arbetsunderlaget. Det fungerade tidigare – det kan även fungera nu.
En fortsättning som nu med en ineffektiv jättedomstol som har visat inte fungera måste förändras till det bättre. En domstol med folkförankring kräver att de som vill ha domstolsprövning ska få den i sin närhet och inom rimlig tid.