Det var rätt av polisen i Västra Götaland att ta betalt för bevakningen av en fotbollsmatch mellan Örgryte IS och Hammarby i superettan i somras. Det fastslog kammarrätten på tisdagen.
Reaktionerna i Fotbollssverige blev, som väntat, ett utbrett missnöje. "Domen är ju helt knasig" sade AIK:s vd Annela Yderberg.
Bakgrunden är att ÖIS - liksom AIK, Hammarby och flera andra fotbollsklubbar - har bolagiserat elitverksamheten. När matcher anses vara anordnade i vinstsyfte har polisen rätt att begära en ersättning för att hålla ordning. Samma system gäller exempelvis för stora popkonserter.
I det aktuella fallet är notan minimal - enligt domen ska ÖIS betala 2 072 kronor. Det klubbarna som drivs som aktiebolag oroar sig för är snarare att polisen ska göra det till en vana att ta betalt för sina utgifter. Ingen vet heller exakt hur gränserna ska dras, vad som framöver kommer räknas som polisens eller klubbarnas ansvar. Om det blir slagsmål mellan huliganer långt från fotbollsarenan - är det då något klubben måste betala för?
Risken finns att polisbevakningen kommer att innebära stora kostnader för klubbarna, som i många fall redan har det svårt ekonomiskt. Men beslutet kan också få goda konsekvenser, som att klubbarna pressas att arbeta mer målmedvetet mot huliganismen.
Och i vilket fall som helst är det rimligt att sportklubbar som väljer att bolagiseras för att få in mer kapital också tar konsekvenserna av det beslutet, istället för att försöka plocka russinen ur kakan. ÖIS, AIK och de övriga kan inte bedriva sin verksamhet i aktiebolagsform och samtidigt förvänta sig att bli behandlade som ideella föreningar.