Fotbollen speglar samhället

Politik2014-04-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Festen tog slut innan den började och fyra barn har förlorat sin pappa. De kommer aldrig att känna glädje inför en allsvensk fotbollsmatch, aldrig spela en match utan att tänka på vem som borde ha stått vid sidlinjen.

Måndagens värdiga supportermanifestationer ger inte pappan åter. Den 90:e upplagan av fotbollsallsvenskan handlar redan om mer än vem som vinner och förlorar, varför domaren inte såg att det var straff, och när årets dyraste värvning ska betala tillbaka. Våldet har blivit en del av elitfotbollens vardag.

Någon timme efter att supportern kämpade för livet på kullerstensgatan i centrala Helsingborg, blåstes andra matcher i gång. Det finns en normalitet i detta som är skrämmande. Frågan är om vi ens är medvetna om vad vårt behov av att följa den ursprungliga planen säger om Sverige.

Precis som misshandel i nära relationer och politisk extremism är fotbollsrelaterat våld ett uttryck för makt, snedvriden maskulinitet och exkluderande grupptillhörighet. Även om de allra flesta av supportrarna bejakar den positiva sammanhållningen, är aggressiviteten en del av läktarkulturens DNA.

Självbilden pumpas upp med hjälp av öl i plastglas. Det är omöjligt att besöka en allsvensk fotbollsmatch utan att notera ilskan och svordomarna. Den ständigt närvarande aggressiviteten är mer än ett huliganproblem; alldeles för många ”vanliga fans” väljer att verbalt förnedra spelare, ledare och domare.

Söndagens tragedi var inte oväntad. Flera allsvenska matcher har fått avbrytas på grund av fans som misskött sig. ”Firmorna” har stärkt sitt inflytande i toppklubbar som AIK och Malmö FF och i fjol avgick Djurgårdens tränare och styrelseordförande efter direkta hot.

Många av reaktionerna från media och Svenska Fotbollsförbundet har varit överslätande. När statsminister Fredrik Reinfeldt röt till om hoten i Djurgården, möttes han av hånfulla kommenterar. ”Statsministern drar sig allt som oftast undan samhällsdebatten men Djurgården ska han kommentera på blixtinkallad pressträff.”, raljerade exempelvis vänsterskribenten Eric Rosén, redaktör på Politism.

Några av lagförslagen från Björn Erikssons statliga huliganutredning, som maskeringsförbud och tillträdesförbud runt arenorna, bör införas. Inte för att maskeringsförbudet kommer att få bort ilskan; utanför för att den som hotar inte ska kunna gömma sitt ansikte.

Därutöver behöver SvFF, regeringen och polisen ännu en gång fundera över det fotbollsrelaterade våldets bakomliggande orsaker. Varför är alkohol så viktig för supporterkulturen? Vad säger det manliga behovet av grupptillhörighet om männen som individer? Vilka erfarenheter förenar män som ser våld som en självklar del av sin egen maskulinitet?

Den enda trösten efter dödsmisshandeln i Helsingborg är att offret inte verkar ha haft barnen med sig.