LIBERAL KOMMENTAR
Det var några i den försvarspolitiska twittersfären som undrade vad riksdagsledamoten Allan Widman (FP) egentligen menade, då han på annandag påsk kortfattat bloggade: "Inte nu... Men sedan blir det åka av...". Hade han blivit hackad? Var det en uppgiven, förebådande kommentar om Rysslands hot mot riket? Eller vad handlade det om?
Under tisdagens arla morgontimmar anlände svaret i form av en artikel på DN Debatt. De fyra Alliansledarna meddelade att försvarsanslaget "på sikt" ska höjas med 5,5 miljarder kronor årligen. Försvarsmaktens möjligheter att "tillfälligt" basera sig på Gotland med marin- och flygstridskrafter ska öka. Östersjön ska bevakas mer med bland annat nya ubåtar. Alliansen vill öka bemanningen efter att förra året ha belagt Försvarsmakten med ett sparkrav på 500 miljoner för just personalkostnader. Hemvärnet, i dag försvarets mest tillförlitliga personalresurs, ska få öva mer. Fortfarande nämns dock inget om samlade övningar för alla vapenslagen samt hemvärnet. Det finns det helt enkelt inga pengar till.
Utspelet ska finansieras genom många bäckar små. De slopade nystartszonerna, minskade anslag till internationella insatser och minskade bidrag till samarbete med Ryssland kring miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet är några av de ören som ska finansiera ökningen “krona för krona”.
Utspelet torde vara välkommet bland alla dem som med rätta kritiserat en borgerlig regering som sett försvaret som ett, med statsministerns egna ord, särintresse. Alliansen har även sinsemellan tjabbat om försvaret, inte minst Folkpartiet och Kristdemokraterna har krävt höjda anslag. Beskedet är en intern seger för dem båda. Men gladast är nog räven, som det brukar heta. Reinfeldt slipper nu tjuvskott från sin vice statsminister och sina egna gräsrötter.
Samtidigt är det ett stridsrop. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se kraftiga sänkningar. Det målar in Socialdemokraterna i ett hörn då de inte kan presentera ett samlat motangrepp.
Utspelet väcker dock frågor. Om tre veckor presenterar Försvarsberedningen sina slutsatser inför 2015 års försvarsbeslut. Utspelet sätter tak på hur mycket deras rekommendationer får kosta. Sedan tidigare har försvarsminister Karin Enström (M) föregått den utredning hon själv beställt och meddelat att Moderaterna vill utöka antalet Jas-plan till 70 samt ha nya ubåtar.
Alliansledarnas debattartikel avslutas syrligt med "Vår förhoppning är att detta besked kommer att utgöra grunden för en bred överenskommelse över blockgränsen." Vilket de mycket väl vet att det inte kommer göra, då de med utspelet de facto underminerar en sådan. Frågan är vad Försvarsberedningen har att bidra med utöver detta. Försvarsministern, och nu partiledarna, har vingklippt beredningens arbete.