FRA-lagen är mycket omstridd även bland många folkpartister

Politik2011-01-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ibland förvånas man. Jag kan skriva väldigt provokativt och ingen reagerar. Men så skriver jag en lättsam sammanfattning av 2010 och Sören Strand på Liberal kommentar på grannsidan reagerar oväntat hårt.

I grunden undrar jag om inte Sören Strand egentligen är missnöjd med att motståndet mot FRA-lagen är att tre tidigare partiledare för FP plus några nuvarande riksdagsledamöter för samma parti, i en debattartikel i DN den 14 juli 2008, uppmanade regeringen att säga nej till lagen. Det var också ytterst nära att några folkpartister fällt regeringens förslag om övervakning.


Finsk oro för svenska FRA
Det gick inte att utveckla tanken om FRA i en kort mening. Men nu när Strand reagerat kan vi göra det. Det är sant att lagen inte innebär övervakning inom Sveriges gränser.

Men numera när allt mer av teletrafiken och Internet inte längre trådbundet, kan mobilsamtal nära gränsen kopplas via en utländsk station. När det sker vet oftast inte vi vanliga medborgare. I Finland har man oroats över att även finska medborgare oförskyllt kan avlyssnas av svenska FRA.

Electronic Frontier Foundation, en organisation som bevakar frågor kring internet, hävdar att Sverige med den nya lagen får den mest långtgående lagstiftningen på signalspaningsområdet bland världens alla demokratiska länder. Peter Fleischer, Googles ansvarige för integritetsfrågor, menar att " Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Kina och Saudiarabien".

Justitiedepartementet och Rikspolisstyrelsen har också haft invändningar mot lagen. Motståndet bland ungdomsförbunden har varit kompakt och har delat riksdagen genom partilinjerna.


Förstärka kontrollen av FRA
Den 3 september 2008 skrev 13 forskare i ett debattinlägg att FRA:s avlyssning av civil kommunikation medför kartläggning av många oskyldiga medborgare och att lagen måste rivas upp. Lagrådet menar däremot att lagen är bra och har god balans.

Professorerna Wilhelm Agrell och Dennis Töllborg hävdar i artikel i Dagens Nyheter den 10 juli 2008 att lagar av denna typ redan finns i länder som Storbritannien och Tyskland.

Töllberg hävdar i samma artikel om amerikanska National Security Agency, NSA; "NSA tar rubbet. Varenda mejl". Agrell och Töllberg anser dock att kontrollen av FRA bör förstärkas.

Vi ska vara medvetna om att teletrafiken redan lagrats i runt tio år redan, något som FRA har bekräftat.

Jag är kritisk till den ökande övervakning över människor som sker idag, exempelvis via butikskameror och FRA och som synes är jag inte ensam om det. I tisdagens GT kunde vi läsa om två personer på ett bemanningsföretag som inte längre var välkomna till Volvo efter att ha uttalat sig kritiskt om företaget på Facebook.

Den samlade informationen som myndigheter kan få tag på via telefon eller Internet, om en viss person är inte längre science fiction.


Inte mer övervakade
Det hävdas att vi måste ha ökad övervakning för att förhindra terrorism. Men det farligaste vi kan göra är att falla i deras fälla och göra vårt land just så övervakande genom att ropa på mer poliser.

Det är just det de vill så de kan slå på vårt missnöje. Baaader-Meinhofligan på 1970-talet gjorde attentat just för att myndigheterna skulle reagera med ökat polistryck och därmed få folket mot sig.

De misslyckades. Låt inte några enstaka galningar leda in Sverige på samma väg.