Fråga som sopas under mattan

Foto: Mikael Fritzon / TT

Politik2014-08-30 05:13
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Det finns planer på att bygga en ny reaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk för forskning kring framtidens kärnteknik och det är Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Chalmers som driver projektet. Vetenskapsrådet har nu frågan på remiss och ska svara i slutet på september.

Märkligt att en så viktig fråga ska avgöras först efter valet, men förmodligen tycker de flesta politiker att det är skönt att slippa debattera den i valrörelsen. Och visst är det märkligt att det aldrig ska gå att sätta punkt för denna gamla teknik och i synnerhet i en tid när det mesta på energiområdet handlar om billigare, säkrare och miljövänligare energislag.

Om alla regeringar och ministrar oavsett politisk kulör följt folkomröstningsresultatet från 1980, hade läget idag varit annorlunda.

På dessa drygt trettio år skulle utbyggnaden av de förnybara energislagen och energieffektiviseringen förmodligen varit total. Nu har tiden istället använts till att omförhandla och träffa nya överenskommelser till kärnkraftens fördel.

Förespråkarna bortser ofta helt från riskerna med energikällan som lämnar spår efter sig i all framtid i form av livsfarligt avfall. Någon liten notis emellanåt och ibland lite större rubriker. Som kring den havererade anläggningen Fukushima i Japan, men intresset dör snabbt ut.

Det som är oroande är att haverierna i Fukushima och också tidigare i Tjernobyl fått enorma konsekvenser. Mängder av sjuka människor, stora tvångsförflyttningar och evakueringar på obestämd tid, samt strålskadad terräng för oöverskådlig tid.

Trots detta tystnar inte argumenteringen för fortsatt utbyggnad av kärnkraften och förespråkarna bortser som sagt helt från riskerna och utgår från en ständigt ökad energianvändning istället för effektivisering och minskad förbrukning.

Motståndarna kallas gärna för teknikfientliga, men frågan är vem som är mest teknikfientlig? Den som klamrar sig fast vid en föråldrad energiteknik eller den som innovativt vill bygga ut förnyelsebara alternativ Det är dags att sätta punkt för kärnkraften en gång för alla.

Enklast sker detta genom att följa folkomröstningsbeslutet från 1980, vilket innebär utbyggnad av alternativa energikällor, kraftig effektivisering av elproduktionen och förnyad debatt om besparing på elkonsumtionen. Detta skulle också skapa tusentals nya framtidsjobb, samt en säkrare miljö att leva i för kommande generationer.

Planerna på en ny forskningsreaktor i Oskarshamn hör inte hemma i ett modernt energisamhälle.

Trevlig helg!