Fråga ut regeringen

Politik2010-02-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den offentliga utfrågningen av kommissionärerna i EU-parlamentet har gett effekt. En tilltänkt kommissionär har hoppat av, andra har fått utstå hård kritik. Och ändå är förhören i EU-parlamentet betydligt vänligare tillställningar än senatsförhören i USA.
Det närmaste vi kommer i Sverige är de sporadiska förhören i konstitutionsutskotten. Och de blir tyvärr alltför ofta en uppvisning i partipolitiskt taktiserande.
Det vill EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) ändra på. Hennes förslag är att varje ny regering ska frågas ut offentligt av riksdagen.
Att lagfästa ett sådant system skulle kräva en grundlagsändring, vilket tar lång tid. För att få igång systemet kvickt vill Wikström istället att riksdagen ska bjuda in den föreslagna regeringsbildaren och därefter de nyutnämnda statsråden så att de öppet kan "redogöra för sina intentioner och sin politiska vilja".
Förslaget skulle vara ett välkommet steg mot mer transparens. Sådana förhör skulle inte inskränka statsministerns utnämningsmakt - däremot skulle det kunna se till att ministrarna blir bättre förberedda inför sina uppdrag.
Dessutom kan det sätta ökad press på riksdagen. I dag kan många ledamöter föra en ganska anonym tillvaro. Om mandatperioden börjar med offentliga förhör tvingas även de bli mer pålästa: den som ställer usla frågor gör bort sig nästan lika mycket som den som ger usla svar.