Fram för stiftelser

Politik2008-10-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De svenska bankerna är tämligen solida. De har naturligtvis svårt att försvara sig mot den våg av finansiellt misstroende som drabbar branschen som helhet, men de har ändå bättre ordning på torpet än många av sina internationella kollegor, mycket tack vare det stålbad man genomgick igenom i början av nittiotalet. Men Swedbank utmärker sig genom rejäla problem. Dess största ägare Sparbanksstiftelserna har under intryck av bankens hårt pressade börsläge diskuterat vad man kan göra åt saken. Men man tvekar. Man har inte hur mycket muskler som helst.

Inget säger direkt att Sparbanksstiftelsernas läge i detta kan generaliseras. Men det hela för osökt tankarna till den tidigare socialdemokratiska regeringens beslut att ändra stiftelselagen så att en större del av avkastningen tvunget måste gå till någon form av verksamhet för att stiftelsen skall kunna komma i åtnjutande av skattefriheten.
Det innebar att stiftelser fick det svårare att använda pengarna till att bygga upp en egen självständig kapitalreserv och inflationssäkra kapitalet, och i så fall undergrävs ju successivt stiftelsen existens.
Detta låter sig märkas på alla möjliga samhällsområden där stiftelser spelar en roll. Privata forskningsstiftelser, välgörenhet, kulturella ändamål - allt trängs sedan ett tiotal år sakta mot ett mer ekonomiskt pressat läge. Effekten ger sig inte till känna i det korta perspektivet men kommer förstås att göra det med tiden.

Ekonomi har egentligen inte så väldigt mycket med detta att göra, det handlar framför allt om ideologi. Socialdemokraterna poserar gärna som förnyade och moderna i ett samhällsklimat som lämnat socialismen bakom sig. Men de visar också uppfinningsrikedom i att hålla det mångsidiga, fria samhället stången utan att det riktigt syns. Är det något socialdemokrater riktigt ogillar utan att vilja erkänna det är det ekonomiska aktörer som lägger sig i saker i samhället utan att fråga partiets verkställande utskott först. Självständiga stiftelser som företar sig konstruktiva saker inom sektorer som socialdemokraternas allomfattande stat annars gör anspråk på att dirigera efter behag, det gillas inte. Därav den nya stiftelselagen. Stiftelser skall helst inte finnas.

Här möts en borgerlig och en socialistisk samhällssyn öga mot öga. Är det något Sverige skulle må bra av är det just en pluralism av stödformer för sådant som forskning, ekonomi och kultur. Staten skall inte ha det sista ordet om precis allt som skall göras och tyckas. Vad sägs om att den borgerliga regeringen tar itu med detta och öppnar för ett stiftelserikt land?