Framgång för säkerheten - men trafikens nollvision går inte att uppnå
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fokus på hastigheten
För några år sedan fastställde riksdagen den så kallade nollvisionen för antalet trafikdöda med etappmålet 270 döda 2007. Att ingen ska dö i trafiken kan naturligtvis vara en vision men är inget nåbart mål. Inte heller etappmålet kommer att nås 2007, även om utvecklingen de senaste åren är positiv.
Länge koncentrerades nollvisionsarbetet på att sänka hastigheterna på vägarna. Det hade liten effekt och ingen alls på dödstalen. Trots framgången för trafiksäkerhetsarbetet de senaste åren samtidigt som farterna på vägarna har ökat verkar Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) fortfarande sitta fast i att det är hastighetsgränserna som är nyckeln till färre döda.
De flesta är överens om att det är farligt att köra för fort. Men det betyder inte att det alltid är farligt att köra fortare än tillåtet. Att köra 100 på en 90-väg om det är torrt sommarväglag och lite trafik är inte farligt. Däremot kan det vara farligt att köra 70 på samma väg i vinterhalka. Och en omkörning blir inte farlig därför att hastigheten kommer över den lagstadgade utan om den genomförs så att mötande trafik störs eller görs så snävt att den omkörda bilen trängs.
När VTI kräver högre böter och effektivare polisövervakning av hastighetsgränserna är det därför ett slag i luften. Polisövervakningen gör större nytta genom fler nykterhetskontroller, genom fler kontroller av tunga fordon och genom allmänt mer synliga polisbilar i trafiken.
Kamerorna effektiva
Även om allmän "förföljelse" av bilister som inte håller hastighetsgränserna inte påverkar trafiksäkerheten nämnvärt har kameraövervakning på olycksdrabbade högtrafiksträckor visat sig vara ett effektivt medel för att sänka hastigheten på vägar där trafikrytmen behöver lugnas ner. Sådana riktade insatser bör utvecklas vidare.
Annars är Vägverkets satsningar på ombyggnader för att minimera olycksriskerna rätt väg att gå. Satsningarna på trefältsvägar med mitträcken är till exempel en satsning som bidragit till att minska dödsfallen i trafiken. E4-an norr om Gävle var den första vägen där den här modellen prövades med mycket gott resultat. För några år sedan byggdes "dödens väg", E4-an förbi Ljungby, om till trefältsväg med mitträcke och sedan dess har ingen dödsolycka inträffat på denna ett par mil långa vägsträcka, där tidigare minst någon dödsolycka inträffade varje år. Även arbetet med att göra vägarnas närområde säkrare genom att ta bort stora stenar och träd och sätta upp räcken har betytt mycket för säkerheten.
Vägunderhållet eftersatt
Ett område där Vägverket borde bli bättre, men det kräver troligen ökade anslag från riksdagen, är vägunderhållet. Spår i vägbanan där regnvatten samlas med risk för vattenplaning, hål i asfalten och andra brister åtgärdas inte i tid numera. Om nollvisionen ska tas på allvar måste vägstandarden höjas även genom högre ambitionsnivå när det gäller underhållet.
Om riksdagen menar allvar med nollvisionen måste Vägverket få resurser att upprätthålla standarden på vägnätet och göra de förbättringar som behövs för att öka trafiksäkerheten.