Det har varit debatt runt den internationella kvinnodagen i år huruvida kvinnor har kompetens. Dessförinnan turbulens om invandring med hatmejl mot vår klarsynta och tydliga landshövding.
Märkligt att denna debatt skall behöva föras i vår tid. För vi vet ju att kvinnor i ledande position och invandring krävs för att utveckla ett samhälle, såväl ekonomiskt som socialt och medmänskligt.
Man kan behöva erinra sig ett och annat såväl historiskt som i nutid. Hur skulle svensk industri ha klarat sig under 60-talet utan arbetskraftinvandring? Där lades grund för en välfärdsutveckling i vårt land. Idag betyder invandrare mycket för att klara vård och omsorg i Sverige.
Starka av invandring
Vi kan blicka ut över världen. USA:s enorma ekonomiska styrka grundar sig inte minst på en kraftig invandring genom långliga tider. Det brukar talas om USA som en smältdegel. Det ger ofta intressanta effekter. Men det talas nu om att USA kan bli omsprunget av Kina. Dock har Kina, liksom Europa, en växande demografisk obalans.
USA har en ung befolkning, främst på grund av invandring. USA torde stå sig som ekonomisk stormakt länge än. Detta stärks också av en lång och målmedveten satsning på utbildning och forskning. Av de 20 främsta universiteten i världen är 17 amerikanska (Harvard, Berkely och MIT). Det har också lett till mängder av Nobelpristagare genom åren.
Så USA tycks kunna möta framtiden. Bara man kunde sluta att kriga runt om i världen, vilket förstör både liv och ekonomi.
Sverige bör betänka erfarenheter från andra länder. Sverige har en åldrande befolkning. Cirka 30 procent är nu 65+. Det torde krävas en kraftig och planerad arbetskraftinvandring för att klara välfärden under kommande år och för kommande generationer.
Likaså en kraftig satsning på utbildning och forskning. Men också en medveten satsning på att ta tillvara 65+ med all sin erfarenhet, sin tid och sina ambitioner, vilket på många sätt kan bli till fromma för välfärden.
Jämställdhet lönar sig
Nyligen påminde jag på denna sida om en rapport från Världsbanken som visar att produktionen i ett samhälle ökar med 25 procent om kvinnor och män ges samma möjligheter. Jämställdhet lönar sig alltså. Det bör Svenskt Näringsliv på Gotland tänka in.
Det är väl belagt att kvinnor i chefsposition och kvinnor i företagsstyrelser leder till ökad kreativitet, ökad klarsyn och ökad produktivitet. Ändå hålls kvinnor nere och utanför. Men då handlar det inte om kompetens, utan att de är just kvinnor.
Fredligare värld
Man kan också påminna om att världen skulle bli säkrare och fredligare om kvinnor togs in i fredsförhandlingar och i situationer där konfliktlösning krävs.
Det behövs ett samlat grepp för att ta tillvara kvinnors klokskap och erfarenheter, liksom det som invandrare kan tillföra vårt samhälle. Allt för att utveckla innovation och produktivitet, och för att utveckla välfärden och ett gott samhällsklimat.
Detta tänkande måste ske på alla nivåer i vår värld, även på Gotland.