På måndag förmiddag åker jag tillsammans med övriga ledamöter i regionstyrelsens arbetsutskott ut till Fårö. Det är dags för budgetberedning tillsammans med regionens tjänstemän.
Hårda och svåra prioriteringar
Det kommer att bli svettiga dagar, oavsett om solen lyser eller ej. Från en enig socialnämnd har vi till exempel lämnat in en skrivelse, där nämnden påpekar behov av nya medel. Ganska många miljoner kronor. Det beror främst på att försörjningsstödet fortsätter att skena och att behovet av äldreomsorg ökar fortare än beräknat.
Socialnämnden är dessutom inte den enda nämnden med stora behov, så det är ett hårt och svårt prioriteringsarbete som väntar.
I dessa tider, när försörjningsstödet som sagt skenar, känns det extra tungt att läsa Socialdemokraternas skuggbudget och veta att den med största sannolikhet inte blir verklighet just i år. Den hade verkligen gjort skillnad och förändrat människors liv.
Borgerligt misslyckande
Gustaf Hoffstedt (M) kommenterade skuggbudgeten med en svepande formulering om skattechock på grund av högre arbetsgivaravgift för unga.
Det kan inte vara någon hemlighet ens för Gustaf Hoffstedt att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är en minst sagt tveksam så kallad reform.
Lars Calmfors (professor i internationell ekonomi och ordförande i finanspolitiska rådet), som generellt anses stå till höger i svensk politik, sa till exempel om den så kallade reformen, att den i bästa fall är ett dyrt sätt att öka sysselsättningen och i värsta fall en verkningslös åtgärd.
Är det då så konstigt att vi socialdemokrater vill använda alla dessa miljarder på ett mer verkningsfullt sätt, för att till exempel sänka trösklarna in på arbetsmarknaden? Det glädjer mig oerhört att unga är så viktiga i Socialdemokraternas skuggbudget, att både dagens och morgondagens arbetskraft värnas. Att stora resurser satsas på att få så många möjligt att slutföra gymnasiet.
Jag har tjatat om det förut, men säger det gärna igen: slutförd gymnasieutbildning är det enskilt bästa vaccinet mot arbetslöshet, ohälsa och marginalisering.
Upplägget med utbildningskontrakt är lysande, där samhället ställer resurser till förfogande, men där stödet är villkorat och det alltså blir fråga om ett gemensamt ansvarstagande.
Ett riktat stimulansbidrag för att finansiera sommarjobb i alla svenska kommuner känns också det lysande. Inte minst sett i ljuset av vilken framgångssaga det varit bara här på lilla Gotland.
Med ett stimulansbidrag skulle ännu fler kunna få ett första sommarjobb och därmed nytt kontaktnät, erfarenhet och självförtroende. Snacka om välinvesterade pengar - i morgondagens arbetskraft!
Kunskap och arbete
Människor är ett samhälles största och mest ovärderliga resurs. Ett gott samhälle tarvar insatser efter bästa förmåga - från alla. Att så klockrent prioritera insatser för fler i arbete känns så rätt, så 2012. Årets förstamajdevis tål att upprepas: "kunskap och arbete bygger Sverige!".
Om du hinner läsa en stund i solen, så ge Tomas Bannerheds "Korparna" en chans. En bok om utsatthet, psykisk ohälsa, men också om naturens läkande kraft. Den sistnämnda märker vi alla av just nu, inte sant?