Framtiden tillhör icke-våldet

Margot Wallström försöker inom FN:s ram sätta stopp för våldtäkter som vapen i krig.

Margot Wallström försöker inom FN:s ram sätta stopp för våldtäkter som vapen i krig.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Politik2011-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Framtiden tillhör icke-våldet. En passande paroll idag på FN-dagen.

Men mänskligheten behöver mer än paroller. Mänskligheten behöver ett starkt och handlingskraftigt FN för att göra verklighet av de många andra paroller och uttalanden som gjorts genom åren.

Det saknas inte ambitioner i FN-maskineriet. Konventioner och avtal arbetas ständigt fram. Millenniemål sätts upp. Krav ställs på krigsherrar och i konfliktområden. Men föga orkar man med att förverkliga.

Denna koloss som vill så mycket genom sina engagerade medarbetare. Men trögheten är monumental när upp emot 200 nationer skall komma överens. Och än värre när Säkerhetsrådet skall försöka fatta enhälliga beslut i känsliga men livsviktiga frågor.


Reformera Säkerhetsrådet
Då kastas medmänskligheten alltför ofta överbord av de fem permanenta medlemmarna (USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina) med sin vetorätt. En relikt från FN:s bildande strax efter Andra Världskriget.

De fyra segrarmakterna sitter i orubbat bo och så har Kina tillkommit. Otidsenligt, eftersom det faktiskt hänt en del under de 65 år som gått.

Ingvar Carlsson gjorde en grundlig och seriös utredning 1994-95 med förslag till reformering av Säkerhetsrådet. Men de fem permanenta vill naturligtvis sitta kvar i sitt bo.

"Framtiden tillhör icke-våldet" är hämtat ur en unikt uppmärksammad liten bok "Säg ifrån!" av den nu 93-årige franske diplomaten och fredsaktivisten Stéphane Hessel.

Blott 20 sidor som gett eko i världen. Två miljoner sålda exemplar i Frankrike. En halvmiljon i vardera Tyskland och Spanien. 300 000 i Italien. Nu översatt till svenska. I boken ingår dessutom FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. För det är om dem det ytterst handlar. Om nödvändigheten att de tillämpas.


Likgiltighet är värst
Nödvändigheten att säga ifrån när människans rättigheter kränks. Att bli upprörd är viktigt, för då blir vi engagerade, stridbara och starka. Den värsta inställningen är likgiltighet, menar Hessel. Att inte tro sig kunna göra något. Har man den attityden avstår man från en viktig del av sin mänsklighet.

Tre utmaningar ligger framför oss att hantera: klyftorna i världen, de mänskliga rättigheterna och planetens tillstånd (miljö och klimatförändringar). Till ungdomarna säger han: se er omkring och ni kommer att upptäcka många anledningar att uppröras; sök och ni skall finna! Och så icke-våldet, den väg som mänskligheten bör välja i sitt nästa steg.

Bokens slutuppmaning lyder:

Att skapa innebär att göra motstånd.

Att göra motstånd innebär att skapa.


Säg ifrån!
Egentligen sägs inget nytt och uppseendeväckande i denna bok. Allt känner vi till. Ändock gör boken ett segertåg inte minst bland ungdomar. Ett intressant fenomen, hoppfullt. Är det hanterliga omfånget, det raka budskapet (Säg ifrån!) eller att det framförs av en gammal man med erfarenhet. Kommer att tänka på 87-årige Emerich Roth som ungdomarna här på Gotland lyssnar så andäktigt till.

Ett gott budskap denna FN-dag: Bli upprörd - Säg ifrån!