Framtidens äldreomsorg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter att ha lyssnat till vård- och äldreomsorgsminister, Ylva Johansson och de fem områden som hon lyfte fram så känner jag mig trygg som socialdemokrat på Gotland.
Den första frågan handlar om boendet och att det finns alldeles för få bra och tillgängliga bostäder som äldre människor kan efterfråga. Samhället har ett ansvar och allmännyttan och privata bostadsföretag måste förmås att anpassa sina gamla och nya bostäder mer för en åldrande befolkning.
Ingen kö till äldreboende
På Gotland jobbar vi redan enligt denna strategi och har ett gott samarbete med Gotlandshem, som inser behovet och redan är i full gång med att kartlägga sina bostadsområden för att öka tillgängligheten. Nu gäller det att få andra aktörer att också ta sitt ansvar och bygga för äldre.
En annan fråga som oroade ministern är de kommuner, som inte verkställer beslut om särskilt boende. Det finns cirka 2 500 personer, som kommunerna inte klarar att ge särskilt boende i rimlig tid. På Gotland finns ingen kö och vi klarar att verkställa dessa beslut långt tidigare än de tre månader som lagen säger.
Personalen är det andra området handlar om kompetens. Unga väljer inte att utbilda sig till vårdbiträden innan de börjar jobba, utan vill pröva på vårdyrket innan de bestämmer sig.
Anledningen till detta hör givetvis ihop med den allmänt negativa bilden av äldrevården som finns. Kvalité i vård och omsorg är ett rättighetskrav för de äldre och arbetsgivarna har ett ansvar att ge personal utbildning för sitt viktiga jobb.
På Gotland har vi under flera år satsat på att öka personalens kompetens och är nu mitt uppe i detta och tar därmed vårt ansvar.
Regeringen kommer under nästa år att satsa stort på att erbjuda kommunerna ekonomiskt stöd för att skapa utbildningsvikariat för att ge anställda möjlighet att utbilda sig och ge arbetslösa möjlighet till vikariat.
Det tredje och kanske viktigaste området är de strukturella frågorna och nationell likvärdighet. Dagens äldrevård ser olika ut i olika delar av landet beroende på olika politiska majoriteter, bristande resurser och andra värderingar.
Regering och riksdag har ibland svårt att få genomslag för sina nationella mål. Det kommunala självstyret gör att det ser olika ut. Ylva Johansson hänvisade till hur dagens barnomsorg byggts upp med pedagogiska program och på så sätt uppnått en stor likhet inom barnomsorgen i landets 290 kommuner.
Samverkan med sjukvården
Ministern vill jobba enligt samma princip även inom äldreomsorgen, samt funderar på en lagstiftning. En äldreomsorgslag, som bygger på socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen, som idag ger upphov till en del gränsdragningsproblem.
Jag välkomnar en sådan diskussion, men vill dock betona kraven på det lokala självstyret, som är oerhört centralt för mig.
Det fjärde området ministern tog upp handlade om omvårdnaden av äldre där sjukvården och äldreomsorgen måste bli ännu bättre på att samverka och kraftigt byggas ut. På Gotland för vi dessa diskussioner och samverkar allt bättre idag, men har mer att göra.
Det sista och femte området tog sin utgångspunkt i det förebyggande arbetet. Det sociala umgänget är viktigt och ministern betonade frivilligorganisationernas nödvändiga medverkan för att ge de äldre ett aktivare och rikare liv. Anhöriga och anhörigvårdare måste få ett ännu bättre stöd i sin vardag och ministern vill se fler anhörigcentraler.
Även i detta avseende ligger Gotland på framkant med vår satsning på anhörigvårdare och anhörigcentraler i samverkan med Röda korset med flera. Samarbetet med frivilligorganisationer är gott, men vi kan och behöver göra mer.
Personalens hängivna arbete
Efter att ha lyssnat till Ylva Johansson känner jag mig tillfreds med hur vi arbetar på Gotland.
Det tål att sägas mer än en gång att den gotländska äldrevården håller mycket hög kvalité och det beror mycket på personalens hängivna arbete i vardagen och de chefer som idag ansvarar för verksamheten.
Vi socialdemokrater ser med tillförsikt på framtiden för att förverkliga den långsiktiga satsning på äldreomsorgen, som den socialdemokratiska partikongressen slagit fast.
Detta förutsätter ett fortsatt socialdemokratiskt styre både på Gotland och i Sverige.