När jag väntade på ett seminarium om framtidens sjukvård, som Stockholms socialdemokrater ordnade, mötte jag Läkare mot kärnvapen på Hamnplan. De propagerade mot kärnvapnens enorma resursslöseri och tog blodtryck på de människor som ville.
Det slog mig då vilken bra förebyggande åtgärd och vilken penning- och lidandebesparare återkommande blodtryckskontroller är. Högt blodtryck kan leda till både hjärtinfarkt och hjärnblödning.
Återkommande kontroller kan hitta högt blodtryck som kan åtgärdas genom livsstilsförändring och/eller medicinering.
Tröghet och revirstrider
Under seminariet om den framtida sjukvården i perspektivet av demografiförändringen, så var det återkommande receptet att sjukvården måste göras effektivare och mycket mer förebyggande. Gammal tradition, trögheter och revirstrider mellan yrkesgrupper måste rivas ner, liksom gränserna mellan sjukvård och äldreomsorg, så vården ges effektivt på rätt ställe i rätt tid.
Då kan vi klara det ökande vårdbehovet till följd av de ökande grupperna äldre som bland annat 40-talisterna ger.
I Stockholm har man landtinget som sköter sjukvården och kommunen som sköter äldreomsorgen. Det försvårar samarbetet. På Gotland är allt inom regionens beslutsområde och samarbetet mellan sjukvården och äldreomsorgen är utbyggt och det pågår ett ständigt ökande samarbete både på politisk nivå och i verksamheterna.
Vård runt om på ön
Men det måste till mycket mer samverkan och nytänkande i hur patienterna ska bemötas, för att resurserna ska användas mer effektivt. Anstormningen på akutmottagningen i Visby måste bromsas genom effektivare vård av de olika patientgrupperna runt om på ön.
Redan idag skickar Gotland patienter till specialistvård på fastlandet. Sjukvården i Visby ska inte göra enstaka operationer om året av en viss typ, utan bara gör sådant som görs ofta. Då kan kvaliteten upprätthållas och vårdskador minimeras.
Ska vi slippa höja skatterna jättemycket, för att klara sjukvården, så måste det satsas mycket mer på förebyggande hälsovård och jobbas med kost, vikt, stress och andra livsstilar, som ökar riskerna för sjukdom. Liksom att man jobbar stenhårt för att undvika fallolyckor bland äldre, då dessa kostar mycket både ekonomiskt och i mänskligt lidande. Framtidens sjukvård måste präglas av empati och high tech.
Fokus på patienten
Expressenjournalisten berättade om upplevelserna med sin multisjuka mamma på Danderyds sjukhus och den enorma reaktion hans artiklar gav. Han betonande vikten av att sjukvården måste fokusera på patienten och visa den empati och serviceanda som vi alla kräver i alla andra verksamheter. Om man måste vänta i sex timmar på läkaren ska man få veta väntetiden, inte oroas av ovissheten.
Bättre organisation och den tekniska utvecklingen kan förenkla och förbilliga mer än vi tror inom sjukvården. Men det kommer att krävas mer personal, fler människor i vården. Sannolikt finns en folklig acceptans för att betala högre skatter för att få denna empatiska och högkvalitativa hälso- och sjukvård. I hela landet.