Framtidsdebatt är viktigare än historieskrivning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med det förstnämnda menades att man måste se den ekonomiska helheten och det kan man göra när första löneutbetalningen kommer för januari. När det gäller energiomställningen så går regeringen vidare på en växling mot förnyelsebara energikällor, och detta betonades främst av Maud Olofsson.
I det sistnämnda har Gotland sin givna plats och nu väntar vi på att regeringen skall ge klartecken för det pilotprojekt som vi vill starta på Gotland, att producera biobränsle och etanol baserat på sockerbetor. Vi skall heller inte glömma att vindkraften har en betydande del i energiomställningen och där ligger Gotland i framkant och mycket tyder på att den positionen bibehålls ett bra tag framöver. I mars kan vi vänta att Energimyndigheten presenterar det underlag för ett Vindkraftscentrum som socialdemokraterna påstod att de redan hade färdigt när de hade makten.
En annan framtidsfråga av intresse - om än det mer politiskt/tekniska - kom i slutet av debatten med miljöpartiets Maria Wetterstrand som siste talare. Under press klargjorde hon att samarbetet med socialdemokraterna inte fungerat till fyllest och att ett samarbete framöver kräver plats i regeringen även för samverkanspartier. Som bekant tillbakavisades det av Göran Persson som envist höll fast vid att socialdemokraterna sökte eget mandat för en regering, trots att alla insåg att det var en ren omöjlighet i dagsläget. Hur kommer den nye ledaren för socialdemokraterna att ställa sig till att presentera ett samlat regeringsalternativ? En nog så intressant fråga för framtiden.