Framtidstro och kommunamatörer

Politik2014-08-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags hade regionstyrelsen sitt sista sammanträde för mandatperioden utan att vara oense om det minsta. Presskonferensen andades mer framtidstro än valkamp. Enigheten var stor om bland annat ett antal detaljplaner som väntas resultera i bostäder, biogasfösäljning och föreningslokaler framöver.

Och alla partier i regionstyrelsen står också bakom uppgörelsen om Snäcks camping. Bolaget som arrenderat anläggningen har som bekant stämt regionen på 30 miljoner för investeringar som gjorts på området. Efter förhandlingar finns nu en överenskommelse där regionen i stället betalar drygt tolv miljoner för de investeringar som är bestående och regionen alltså kan dra nytta av. Det är ett rimligt pris och förhoppningsvis bör den segdragna frågan vara utagerad med fullmäktiges beslut i oktober.

En osäkerhet återstår eftersom vi ännu inte sett hur bolaget Snäcks Camping AB slutligen ställer sig. Ändå måste chanserna nu vara goda att campingplatsen är öppen nästa sommar. Den behövs.

Det gör också den evenemangslots som är på plats sedan sommaren. Regionen har inte varit utan kompetens på det området hittills men att samla ansvar och kunskap i en heltidstjänst är klokt. Mycket talar för att det projektet permanentas.

Jodå, det blev både bankskatt och ordningsbetyg på Harpsund förra helgen. Jag hade nog trott på någon form av jämställdhetssatsning också, kanske en extra pappamånad. Men FP fick tydligen nöja sig med en bokstav till i betygen. Om det hjälper upp ordningen i skolan finns det starkt delade meningar om. Lärarna tror det inte, enligt båda lärarförbunden. Och de kan knappast avfärdas som amatörer på skolområdet. Den utskåpningen drabbade däremot snart sagt alla landets kommunpolitiker i SVT:s utfrågning av FP-ledaren Jan Björklund i torsdags. De är nämligen till allra största delen just amatörer. Det är liksom själva meningen med en politikerkår som står för allmänintresset och sätter ramar och normer, inom skolan och på alla andra områden som kommunerna hanterar.

Skolans dagliga arbete planeras och sköts av utbildade lärare och skolledare och det kan rimligen inte ha undgått den ansvarige ministern. På statlig nivå styrs experterna också av politiska beslut i riksdag och regering. Det finns förvisso en del lärare där men de allra flesta skulle nog falla för Björklunds amatörstreck.

Den intressanta frågan runt om i landet är nu om hela Folkpartiet ifrågasätter det kommunala självstyret med fritidspolitiker. Eller är det bara på skolområdet?

Vad säger Mats-Ola Rödén i regionstyrelsen, Jan Wallner i Barn- och utbildningsnämnden och Barbro Öncel i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden? Och alla andra folkpartister på ön. Är ni ett gäng glada amatörer som helst bör bytas ut?