Från eget rum till parboendegaranti

Politik2010-03-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är idel välkända sakområden som återkommer när folkpartiet i helgen håller riksting i Västerås. Partimedlemmarna kan bland annat gå på seminarier med rubriker som "En högskola i världsklass - utbildning ska löna sig", "Europapolitiken i valet" och " Bryt utanförskapet - underlätta integrationen".
Skolan, EU och integrationspolitiken har länge funnits med bland folkpartiets hjärtefrågor. Under de senaste åren har partiet också lyckats bredda sig och skapa debatt i flera andra tunga frågor, som kärnkraften, försvarspolitiken och rättspolitiken.
Tydligheten har lönat sig -- jämfört med de andra småpartierna i alliansen, kristdemokraterna och centerpartiet, så lyckas folkpartiet ovanligt väl med att behålla sina väljare. I exempelvis Demoskops väljarbarometer för mars fick fp 7,2 procent mot cirka 5 procent för kd och c.
Och att döma av det valmanifest som partisekreteraren Erik Ullenhag presenterade i veckan kommer partiet att fortsätta att driva ungefär samma frågor fram till valet.
Det första målet är att alliansen blir omvald - en rimlig prioritering för ett parti som vill fortsätta regera.
Därefter listas de "framtidsutmaningar" som folkpartiet vill ta sig an: det handlar bland annat om skatter, utbildning, kärnkraften, äldrepolitiken och trygghetssystemet.
Att folkpartiet prioriterar skolan och utbildningsväsendet är snart sagt en självklarhet. Det sägs ibland att imitation är den uppriktigaste formen av smicker. I så fall borde folkpartisterna känna sig smickrade av hur övriga partier, inklusive socialdemokraterna, steg för steg närmat sig fp:s syn på skolfrågor.
Valmanifestet innehåller också förslag på skatteområdet. Att diskutera värnskatten är sällan populärt. Men folkpartiet formulerar det istället som att man "genomföra principen om hälften kvar". Då blir budskapet tydligare: att det är rimligt att få ha kvar hälften av en löneökning.
Förslagen som rör de äldre är mer problematiska. Folkpartiet vill införa en parboendegaranti som gör att äldre ska få fortsätta att leva ihop hela livet, skattesänkningar för pensionärer och ett extra Rutavdrag för äldre. Att trixa med Rutavdraget och skapa olika regler för olika grupper riskerar att göra hela skattesystemet ännu mer svåröverskådligt.
Och även om en parboendegaranti vore behjärtansvärd - självklart vill de flesta vill leva med den de älskar så länge som möjligt - så riskerar en sådan reform att bli både krånglig och extremt dyr. Dagens äldreboenden är inte gjorda för att ta emot par, dessutom finns en risk att den friska partnern hospitaliseras och blir beroende av hjälp i förtid.
Det finns andra politikområden där fp skulle kunna göra inbrytningar. Miljöpolitiken kan gott få en mer framskjuten position i allianspartiernas retorik - liksom jämställdheten. I det förra valet fick folkpartiet en mindre andel kvinnliga väljare än vanligt. Om partiet ska lyckas vinna tillbaka kvinnorna och nå ut till fler gäller det för folkpartisterna i Västerås att hitta sätt att både bredda och vässa partiets budskap.