Förra veckan tillbringade jag två dygn i Riga, Lettland. Det var mitt första besök i Riga och staden känns spännande.
Spännande bebyggelse och jag försökte hitta paralleller med Visby men fann väldigt lite som gav någon historisk koppling till Visby och dess storhetstid. Det är möjligt att det finns men jag var förmodligen på fel ställen.
Det pågick oerhört mycket byggnadsarbeten runt om i staden så det verkade finnas en framtidsoptimism igen efter några år av finansiell nedgång.
I den finansiella krisens spår kunde man se halvfärdiga höghus och att många människor levde under svåra levnadsförhållanden.
Det fanns gott om marknader där människor sålde allt möjligt. Enda möjligheten för en hel del att överhuvudtaget få in några pengar till mat och husrum.
Gotland håller sig framme
Anledningen till besöket var att jag ingår i en beslutsgrupp inom Skärgårdar och öar, ett undersprogram inom EU-programmet Central Baltic, som hanterar projektansökningar från Östersjöområdet.
Programperioden lider nu mot sitt slut och vi kommer att avsluta med två år av uppföljning av beviljade projekt. Det har varit många spännande år och Gotland har hållit sig väl framme med beviljade projektansökningar.
Näringsdepartementet har gjort en utvärdering som visar att Gotland har en andel av Central Baltics projektstöd på sju procent.
Sett till vår folkmängd så mäter vi oss väl med övriga större svenska län eller regioner som har fem gånger fler innevånare.
Radio Gotland rapporterade i lördags om en god nyhet. Barn till föräldralediga och arbetssökande får numera tillbringa 25 timmar i förskolan mot tidigare 15 timmar.
En mycket god nyhet som den rödgröna majoriteten skall ha pluspoäng för, men Radio Gotland valde att fokusera på att det är negativt för personalen eftersom personalresurserna inte ökar i motsvarande grad.
Högt spel om Gotland
Regeringen spelar ett högt spel med Gotlands framtid. Jag förstår att man vill ha in konkurrens i trafiken, men risken är stor att upphandlingsunderlaget leder till ett avtal som binder oss till sämre villkor under lång tid.
Har man väl satt igång en upphandlingsprocess så är det oerhört svårt att avbryta den processen om det inte blir som man tänkt. Det skall bli oerhört intressant att se hur upphandlingsunderlaget är utformat och vilken syn regeringen har på infrastrukturen på Gotland.
Jonas Gardells TV-serie, "Torka aldrig tårar utan handskar" är mycket intressant och tankeväckande.
Jonas är en mästare på att lyfta fram ord och få en att se dess verkliga innebörd.
Ett oskyldigt ord i en mening blir väldigt laddat när Jonas Gardell får vrida och vända på det. Hela serien är fylld av laddade ord.
Den avslöjar oss som människor och jag får många flashbacks till den hysteriska tid som var under 1980-talets andra hälft.
Kampanj mot nämndemän
Attackerna mot nämndemän som är valda av politiska partier, fortsätter.
Jag ser inte de pågående jävsdiskussionerna om nämndemän, som även sitter som ledamöter i lokal polisstyrelse, som enskilda händelser utan de ingår i en kampanj för att få bort nämndemän som är politiskt utsedda.
Hoppas det politiska systemet står på sig i denna fråga.