Från mörkret stiga vi mot ljuset

Politik2010-11-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Någon jä..la ordning ska det vara i ett parti". CH Hermanssons (tidigare partiordförande för vänsterpartiet) klassiska ord från 1969, känns idag mycket träffande till det som nu sker inom vårt socialdemokratiska parti. Då riktat till olika fraktioner inom vänsterpartiet.
Det är smärtsamt att konstatera att det saknas ordning i partiet, det råder just nu kaos. Krismötena avlöser varandra. Och allt sker inför öppen ridå.

Tappat kontrollen
Det som gällde för tre veckor sedan där den rödgröna budgetmotionen lämnades, ifrågasätts nu av den ansvarige författaren socialdemokraten Tomas Östros. Partiledningen sätter inte längre agendan till händelseutvecklingen.
Vi lever i ett mediesamhälle och nu verkar det vara media som formulerar vad som ska ske. En ledning, dess ordförande eller chef, i vilken verksamhet det än handlar om, har väl som sitt överordnande uppdrag att ha just kontroll och leda och utveckla sin verksamhet.
I denna, helt grundläggande uppgift har vår partiledning uppenbart misslyckats. Därför är det rätt att man ställer sina platser till förfogande vid den extra partikongress som nu diskuteras.
Är det fel på både politiken, på s-politikerna? Svaret måste bli ett ja, så tyckte uppenbart väljarna. Trots finanskris, rekordhög arbetslöshet och den brutala hanteringen av sjukförsäkringen misslyckades partiet att ta regeringsmakten. Med ett opinionsövertag på 18 procent och där den sansade och erfarna samhällsvetaren Sören Holmberg för ett år sedan, ansåg att de rödgrönas valseger redan var säkrad presenterade under sommaren sin valplattform.
Då kom vändningen, vi vet vad som hände och kulminerade den 19 september.

Rödgrönt misslyckande
Olyckan skedde när Mona Sahlin överraskande våren 1998 presenterade ett kommande organiserat samarbete med Miljöpartiet. Samarbetet skulle sträcka sig fram mot 2020. Efteråt har det framgått att förankringen inom partiet varit dålig.
Vänsterpartiet var då inte trovärdigt att få delta i samarbetet. Så gick en tid och plötsligt var den glade Lars Ohly också med. Det har i efterhand sagts att LO krävde Vänsterpartiets medverkan (?). Var det verkligen så? Alliansen och främst Moderaterna, har framgångsrikt tagit över de två främsta politiska områdena. Områden där Socialdemokraterna historiskt haft den högsta trovärdigheten. Regeringsdugligheten och jobbpolitiken. Enligt VALU röstade endast 22 procent av Sveriges löntagare på Socialdemokraterna. Varför?
Det politiska landskapet har i grunden förändrats. Vi har en växande tjänstemanna- och medelklass där allt fler bor i storstäderna, en utveckling som pågått i årtionden samtidigt som de traditionella arbetarna minskar. Det har sagts förr: den som vill vinna ett val måste vinna mittenväljarna.

Styrka att ha högt i tak
Och här hemma ifrågasätter en socialdemokratisk självutnämnd åsiktspolis rätten för en annan partimedlem att tillhöra partiet för att denne råkar ha en egen uppfattning.
Vårt partis styrka har alltid varit att ha högt i tak och kunna rymma många olika åsikter. Att vara lojal mot partiet torde mer innebära att självständigt och kritiskt granska vår politik, organisation och ledning.
Visst har man rätt att deppa en så ovanligt trist och mörk novembermånad. Samtidigt som det finns en tillförsikt att vi inom sinom tid kommer att gå mot ljusare tider.